Svenska Bostäder går över till nya sopspråket

6 april 2021 12:28

Nu byter Svenska Bostäder ut gamla avfallssymboler och blir en del av Sveriges nationella skyltsystem.

Det nya skyltsystemet, som är frivilligt och fritt att använda, är likadant i hela Norden. Förutom att symbolerna kommer användas i miljöstugor och på återvinningsstationer är tanken att de ska direkt sitta på förpackningarna. Smart, tycker vi på Svenska Bostäder och därför är vi bland de första att börja byta ut de gamla skyltarna mot de nya.

Alla Svenska Bostäders 27 000 lägenheter ska få sortera avfall med hjälp av det nya nationella skyltsystemet. Först ut att byta ut de gamla symbolerna är bovärden Anders Johansson i Vällingby.

– Med ett gemensamt skyltsystem som genomsyrar all återvinning och som dessutom trycks på förpackningarna kommer det att finnas en stor poäng i att byta ut annars fullt fungerande skyltar, säger Anders. Vi kommer så här i början inte att se någon tydlig förbättring utan den kommer att komma på sikt när symbolerna är implementerade på alla nivåer. Ska bli spännande att följa.

Övriga fastigheter i Svenska Bostäders bestånd kommer gå över till det nya skyltsystemet under året.

Inspirationen till ett nationellt skyltsystem kommer ifrån Danmark. Där har drygt 90 procent av kommunerna anslutit sig och effekterna börjar synas i form av ökad återvinning. Avfall Sverige står bakom den svenska satsningen.