Snabba hus – ett alternativ för unga vuxna

I Västberga, i hörnet av Elektravägen och Västberga Allé, började Svenska Bostäder 2015 att uppföra 280 modullägenheter enligt konceptet ”Snabba Hus”. Bostäderna, med tidsbegränsade kontrakt, riktade sig till unga vuxna stockholmare i åldern 18–30 år.

Initiativet till bostäderna kom från den partipolitiskt obundna organisationen jagvillhabostad.nu. Organisationen tog kontakt med olika byggherrar för att sondera intresset. Villkoret var att bostäderna skulle utvecklas utifrån ungas perspektiv och behov. Svenska Bostäder nappade.

Konceptet ”Snabba hus” går ut på att bygga standardiserade flyttbara modullägenheter på ”väntande tomter”. Det är tomter som väntar på detaljplanering eller av annan anledning inte används. Byggloven är begränsade och löper fem år i taget, men som längst i 15 år. Därefter måste bostäderna flyttas till en annan tomt. 

Rekordsnabbt

Bostäderna i Västberga började byggas i september 2015, efter att bygglov beviljats i mars samma år. Husen, med lägenheter om 1,5–3 rum och kök, blev klara under våren 2016. Något av ett rekord. Ofta tar det tre gånger så lång tid att färdigställa ett bostadshus efter att bygglovet beviljats.

Lägenhetsmodulerna har konstruerats av byggentreprenören JR Living i samarbete med arkitekten Andreas Martin-Löf. De tillverkas på i en fabrik i Kungsör – omkring två lägenheter per dag färdigställs. När de lämnar fabriken på lastbil är de helt inredda med kök, badrum och förvaring. Väl på byggplatsen lyfts de färdiga lägenheterna in i en arkitektritad husstomme av betong med hjälp av lyftkran. Därefter kopplas vatten, avlopp och elektricitet på. Så lite byggverksamhet som möjligt sker på platsen.

För Svenska Bostäders del har Västberga varit det första projektet där företaget byggt på det här sättet. En fördel är att produktionen på plats, med markarbeten och stommar, kan börja samtidigt som lägenheterna byggs på fabriken. Ett snabbt och effektiv sätt att bygga på.

Laddar...

Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Kartfunktionen fungerar om du aktiverar javascript.

Kartnålarna visar områden som tillkommit:

  • före 2010-talet.
  • under 2010-talet.

Så här fungerar tidslinjen

Tidslinjen är indelad i årtionden. När du flyttar markören eller klickar på tidslinjen visas vilka områden som tillkommit under valt årtionde med en rosa kartnål.

Flyttar du markören till nästa årtionde, byter kartnålarna till de ”gamla” områdena färg till grått medan de nytillkomna visas i rosa. Till vänster visas – år för år – vilka viktiga händelser som utspelat sig i Svenska Bostäders historia.

I mobilt läge är tidslinjen utbytt mot en lista med årtionden.

Så här fungerar kartan

Kartvy

Klickar du på en kartnål på kartan, kan du läsa mer om det valda området. 

Listvy

Klickar du på fliken Listvy visas de områden som tillkommit under årtiondet i en lista. Klicka på det område du vill läsa mer om.

Ämnesartiklar

Klickar du på fliken Ämnesartiklar kan du läsa mer om ett specifikt ämne, till exempel boende för äldre eller den konstnärliga utsmyckningen. Klicka på det ämne du vill läsa mer om.

Artiklarna är inte ihopkopplade med tidslinjen, utan spänner över en längre tid.