Stopp i avloppet

Om vattnet rinner undan sakta från handfatet beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Att åtgärda det är lättare än vad du tror. Ofta behövs bara en vaskrensare i gummi, som kallas smock i fil.

I handfatet på toan

Skruva isär, rensa och testa

Spola bara ner toapapper och det som passerat kroppen

Den vita klumpen under handfatet är ett vattenlås som förhindrar att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Hårstrån, tvålrester och smuts fastnar lätt i vattenlåset och kan sätta sig som en propp, som hindrar vattnet att rinna ut.

Skaffa dig en vaskrensare

En vaskrensare består av en sugpropp av gummi som sitter på ett skaft av trä. Den kostar under hundralappen och går att köpa i byggaffärer och i välsorterade varuhus. Pressa fast vaskrensaren över avloppshålet och fyll handfatet till hälften med vatten. Prova sedan att pumpa upp och ner. Smutsproppen brukar släppa av luftsuget som uppstår.

Rengör vattenlåset

Ibland behöver du rengöra vattenlåset. Skruva av underdelen av vattenlåset och ställ en hink under innan för att slippa smutsigt vatten på badrumsgolvet. Om det inte hjälper – kontakta din bovärd genom Kundcenter.

Så här rensar du avloppet

Stopp i avloppet
Börja med att täcka för avrinningshålet med tummen eller en tejpbit. Tryck därefter fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll halva handfatet med vatten och pumpa upp och ner med vaskrensaren.

Stopp i avloppet
Om inte smutsproppen släpper med hjälp av vaskrensaren testar du att rensa vattenlåset. Ställ först en hink under handfatet för att förhindra att smutsigt vatten hamnar på golvet.

Stopp i avloppet
Skruva loss underdelen av vattenlåset med handkraft. Använd inte något verktyg.

Stopp i avloppet
Använd ett finger eller en skruvmejsel och peta bort all synlig smuts. Kontrollera att inget sitter kvar genom att titta ner i handfatets avloppshål. Skruva sedan tillbaka vattenlåsets underdel och kontrollera att den håller tätt. Spola inte ner smuts i toaletten för då blir det stopp där.