Ta hjälp av oss vid störningar

Att bo i flerfamiljshus kräver både hänsyn och tolerans för andras sätt att leva. Men ibland kan det bli för mycket ljud och störningar. Om du av någon anledning inte kan hantera situationen själv kan du ta hjälp av oss.

Entré med träport bakom ett körsbärsträd.

Du som bor i flerfamiljshus har kanske grannar över dig, under dig och på sidorna. Att bo så kräver en hel del, både hänsyn och tolerans för andras sätt att leva. Tyvärr kan man inte räkna med att det är helt störningsfritt i ett hus där många människor ska äta, sova, leva och bo. Småbarn låter, vattenledningar brusar, TV-apparater kan höras, cigarettrök luktar. Vissa störningsmoment får man helt enkelt lära sig att leva med, de ingår i boendeformen.

Ta hjälp av oss

Ibland kan det bli för mycket ljud och störningar. Oftast vet den som stör inte att man irriterar någon och det brukar räcka med en påringning. Men om du har försökt med det och störningen ändå fortsätter, eller om du av någon anledning inte riktigt kan hantera situationen, kan du ta hjälp av oss. Under kontorstid är du välkommen att ringa vårt kundcenter på telefonnummer 08-508 370 00. Behöver du råd eller hjälp utanför kontorstid kontaktar du vår störningsjour.

Så här säger lagen

Enligt hyreslagen ska man som hyresgäst se till att grannarna inte utsätts för störningar samt "bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten". Kort sagt visa hänsyn. En vanlig myt är att man har rätt att ha fest en gång per månad och att man då får störa hur mycket man vill. I själva verket har du rätt att ha fest så ofta du vill, men du har inte rätt att störa dina grannar.

Om störningsjouren

Störningsjouren har funnits sedan 1986 och har heltidsanställd specialutbildad personal som hjälper dig när du har problem med störningar, varje natt, året om, vardag som helg. Jouren är till för alla hyresgäster i Stockholms kommunägda bostadsföretag.

Alla utryckningar rapporteras till bostadsbolagen som på dagtid följer upp störningarna. När du kontaktar störningsjouren behöver du uppge ditt namn men du är anonym för den som stör.

Jouren har öppet:

Söndag - torsdag klockan 20.00-03.00
Fredag - lördag klockan 20.00-04.00
Telefon: 08-658 11 60