Byt lysrör

När lysröret i badrumsskåpet börjar blinka är det dags att byta till ett nytt. Med rätt handgrepp går det lätt. Tänk på att köpa rätt modell – det finns många varianter i lampaffären.

Ett lysrör håller i ungefär tre år. Sedan börjar det blinka eller så tar det allt längre tid innan lysröret tänds.

Byt både lysrör och glimtändare

Skruva loss det gamla lysröret och ta med det när du ska köpa nytt. Skruva också loss glimtändaren som sitter i armaturen. Glimtändaren ser ut som en liten propp och den behövs för att lysröret ska tändas. Både lysröret och den lilla proppen har troligen suttit lika länge, så passa på att byta bägge på samma gång.

Stäng av strömmen

Stäng av strömmen till lampan innan du börjar skruva. För att vara på den säkra sidan kan du skruva ur säkringen till badrummet. Vrid lysröret försiktigt – det är ganska skört.

Byta lysrör

Byt lysrör
På badrumsskåpets ovansida sitter ett plexiglas fast med en eller flera skruvar. Skruva loss skruvarna och lyft bort plexiglaset för att komma åt lysröret.

Byt lysrör
Bredvid själva lysröret sitter glimtändaren, som gör att lysröret tänds. Skruva loss den genom att vrida den åt vänster.

Byt lysrör
Vrid lysröret ett kvarts varv i sitt fäste. När du har vridit det i rätt läge ska det gå att dra ut röret utan att ta i.

Byt lysrör
För in det nya lysrörets piggar och vrid tillbaka en kvarts varv tills det säger ”klick”. Var försiktig så att inte piggarna går sönder. Tvätta rent plexiglaset innan du skruvar tillbaka det.