Smörj cylinderlåset

Går det trögt att vrida om nyckeln i ytterdörren? Då är det dags att smörja cylinderlåset. Det gör du enkelt med låsspray eller låsolja.

De flesta bensinstationer säljer låsspray eller låsolja, liksom närmaste låssmed. Ta för vana att smörja låset regelbundet. Ett krånglande lås kan i värsta fall hänga sig och göra att ytterdörren inte går att öppna.

Smörj inte polislåset

Smörj inte tillhållarlåset (polislåset). Då kan låsmekanismen förstöras och en låssmed måste borra upp det. Tillhållarlåset är det lås där en längre nyckel passar. Sådana lås sitter även på de flesta garageportar – smörj inte de låsen heller.

Så här smörjer du låset

Smörj cylinderlåset
Om cylinderlåset i ytterdörren börjar gå trögt ska du prova att smörja det. Ett lås som inte har blivit smörjt på länge kan i värsta fall hänga sig och dörren går då inte att öppna.

Smörj cylinderlåset
Sprayburken eller flaskan med låsolja har en pip som du trycker in i nyckellåset. Cylindern är några centimeter djup och hela låskolven ska smörjas.

Smörj cylinderlåset
Den delen av dörrlåset som fälls ut och åker in i dörrkarmen kallas för regeln. Den ska också smörjas annars kan det gå trögt att låsa och öppna dörren.

Smörj cylinderlåset
Däremot ska tillhållarlåset, även kallat polislåset, inte smörjas. Tillhållarlås är det lås som du öppnar och stänger med den längsta nyckeln. Om du smörjer det låset kan det gå sönder.