Matavfall

Idag kan drygt 3300 av våra hyresgäster sortera ut sitt matavfall. Vi arbetar för att erbjuda alla hyresgäster samma möjlighet de kommande åren. Det är både enkelt och bra för miljön.

Matavfall

Papperspåsar

I Annedal, Johannelund och delar av Hammarby Sjöstad sorterar hyresgästerna sina matrester i papperspåsar som de slänger i separata kärl. Matavfallet skickas sedan till en rötningsanläggning där det blir till biogas och biomull. 

Gröna påsar

I Bagarmossen och delar av Kärrtorp sorterar hyresgästerna matavfallet i gröna påsar i plast som de kastar i det vanliga sopnedkastet. En optisk sorteringsanläggning skiljer sedan ut de gröna påsarna. Matavfallet kan sedan rötas och bli till biogas och biomull. 

Matavfallskvarnar

I Bromsten och i Norra Djurgårdsstaden har närmare 200 hyresgäster fått matavfallskvarnar installerade i lägenheterna. I Norra Djurgårdsstaden kommer samtliga lägenheter att få avfallskvarnar.

Avfallskvarnen sitter under diskbänken. Starta kvarnen med en knapp ovanpå bänken. Den river och maler ner matavfallet, som sedan spolas med avloppsvattnet till reningsverket. På reningsverket omvandlar man avfallet till biogas som används för att driva bussar och bilar.

I en matavfallskvarn kan du mala i princip allt som går att äta, dessutom;

  • Skal från frukter, grönsaker och ägg.
  • De flesta sorters fruktkärnor (förutom mango), mindre ben och kaffefilter.
  • Skal från räkor, kräftor, krabba och hummer går också fint.

Tyck till om sidan