Matavfall

Idag kan 17 500 hushåll som bor hos oss sortera ut sitt matavfall. Vi arbetar för att erbjuda alla hyresgäster samma möjlighet de kommande åren. Det är både enkelt och bra för miljön.

Matavfall

Papperspåsar

I Söderort och Västerort exempelvis sorterar hyresgästerna sina matrester i bruna papperspåsar som de slänger i separata kärl. Matavfallet skickas sedan till en rötningsanläggning där det blir till biogas och biomull.

Låt matavfallet rinna av i vasken, fyll påsen till den streckade linjen. Låt alltid påsen stå ventilerat. 

Gröna påsar

I delar av Söderort sorterar hyresgästerna matavfallet i gröna påsar i plast som de kastar i det vanliga sopnedkastet. En optisk sorteringsanläggning skiljer sedan ut de gröna påsarna. Påsen tas bort och matavfallet kan sedan rötas och bli till biogas och biomull. 

Det är viktigt att den gröna påsen endast används till matavfall.

Matavfallskvarnar

I Bromsten och i Norra Djurgårdsstaden har närmare 200 hyresgäster fått matavfallskvarnar installerade i lägenheterna. I Norra Djurgårdsstaden har samtliga lägenheter avfallskvarnarnar.

Avfallskvarnen sitter under diskbänken. Starta kvarnen med en knapp ovanpå bänken. Den river och maler ner matavfallet, som sedan spolas med avloppsvattnet till reningsverket. På reningsverket omvandlar man avfallet till biogas som används för att driva bussar och bilar.

Relaterad information

Vill du veta mer om hur du ska sortera så surfa in på Stockholm Vatten och Avfalls sidor om matavfall:

Sopsorteringsguiden

Är du osäker på hur olika saker ska sorteras när du ska slänga dem? Här kan du läsa om hur olika slags sopor ska sorteras.