134 hyresgäster flyttar in i nytt Snabba Hus i Ängby

16 mars 2021 13:43

Från den 16 mars 2021 och två veckor framåt pågår inflyttningen i Svenska Bostäders flyttbara hus på Bergslagsvägen i Norra Ängby.

Korridor i Snabba Hus där en dörr står på glänt
Nu börjar hyresgästerna flytta in i Svenska Bostäders Snabba Hus på Bergslagsvägen
Fotograf: Peter Lydén

Snabba Hus tog Svenska Bostäder fram tillsammans med Jagvillhabostad.nu, Junior Living och Martin-Löf arkitekter som ett sätt att snabbt skapa trygga bostäder åt unga vuxna i åldern 18 – 30 år. Husen på Bergslagsvägen är det tredje projektet som byggs i Stockholm.

– Att bostäder för unga vuxna är utvecklade tillsammans med unga vuxna, känns helt logiskt och rätt. Det har gett Norra Ängby 134 nya anpassade lägenheter med bra planlösning, i service- och kollektivtrafiknära läge, och till en rimlig nyproduktionshyra. Namnet Snabba Hus har verkligen gett skäl för namnet då de har varit extremt snabba att producera, säger Stefan Sandberg, Svenska Bostäders vd.

De första hyresgästerna flyttar in 16 mars. Fram till och med 30 mars beräknas cirka 10 personer flytta in i Snabba Hus på Bergslagsvägen varje dag. När inflyttningen är klar kommer 134 unga vuxna ha fått sin egen bostad.

– Det är fantastiskt att vi tillsammans med Svenska Bostäder kan bygga fler bostäder för unga vuxna. Vi vet att lägenheter som unga har råd att efterfråga är en bristvara och vi är stolta över att kunna bidra till att skapa en positiv effekt på utbudet av billiga hyresrätter, säger Emma Ringqvist, förbundsordförande för Jagvillhabostad.nu.

Det här är Snabba Hus

Flyttbara bostadsmoduler med hög standard som placeras på tomter med tidsbegränsade bygglov. För att fler unga vuxna ska få möjlighet till ett förstahandskontrakt är boendetiden satt till 4 år. Lägenheten erbjuds därefter till en annan ung vuxen. År 2020 nominerades Snabba Hus till Årets Stockholmsbyggnad.