Ny konsthall i Vällingby

26 april 2021 15:15

För drygt två år sedan öppnade Studio ABC ett ateljéhus på Jämtlandsgatan i Vällingby. Nu har de också öppnat en konsthall. Premiärutställningen visar 22 konstnärers verk i blandade uttryck.

Konstverk med gammalt par mot en regnbågsfärgad bakgrund
Manuel Murua är konstnären bakom verket. Bilden är något beskuren.
Fotograf: Nina Wedberg Thulin

På Studio ABC kan professionella konstnärer och kulturutövare inom bild, text och musik hyra en egen ateljé. Det finns ett 40-tal ateljéer och nu också en konsthall. Den första utställningen öppnade i mitten av mars och berör till viss del klimatfrågan. Till exempel visas en gestaltning av Greta Thunberg av konstnären Stina-M Velten från Norge och Paula Jorgensen från Kalifornien har målat på temat ”de senaste årens skogsbränder”.

– Det har saknats en konsthall i Vällingby. Vi tror att vi pekar åt så många håll att det finns något för alla här. Att vi ligger nära centrum och t-banan gör platsen perfekt för oss, säger konstnären Nina Wedberg Thulin som etablerat ateljéhuset och konsthallen. Vällingby ABC-staden är planerad och byggd från början för integrering av konst och kultur som en naturlig del av samhället. Med Konsthallen vill Studio ABC återanknyta till den ursprungliga visionen, förklarar Nina.

Studio ABC hyr sina lokaler av Svenska Bostäder.

– Vi är stolta över att ha Studio ABC i våra lokaler. De bidrar till att göra Vällingby till en attraktiv plats för invånare, besökare och företag, säger Ola Wickman chef för kommersiella lokaler på Svenska Bostäder.

Planeringen för kommande utställningar pågår, men ingenting är helt klart. En idé är att ordna en julsalong i december för Västerortskonstnärer, berättar Gunilla Daga, konstnär och curator för nuvarande utställning.

Besök utställningen

Den nuvarande utställningen är öppen till och med 2 maj. Vill du besöka konsthallen så är du välkommen på lördagar och söndagar kl 12–16. Adressen är Jämtlandsgatan 161. Boka in ditt besök en dag innan, eftersom max 10 besökare åt gången släpps in på grund av pandemin. Boka besök genom att skicka e-post till: konsthallen@studioabc.se

Just nu finns det några lediga ateljéer hos ABC. Hör av dig till dem om du är intresserad. https://studioabc.se