En butik fylld med polska delikatesser

Mellan bostadshusen i en av Svenska Bostäders lokaler på Grimstagatan i Vällingby finns en halvdold pärla till livsmedelsbutik. Polmarket erbjuder en uppsjö av delikatesser från Polen – ett land med stolta mattraditioner.

Ägarna till Polmarket, makarna Vahe Hambardrumyan och Agnieszka Lassner, har en mission att sprida den polska matkulturen till en bredare målgrupp. Förhoppningen är att den blir en del av den svenska matkulturen. Maten påminner faktiskt om svensk husmanskost. Det upptäcker man när man kliver in i butiken: hyllorna, kylarna och delikatessdisken är sprängfyllda av korvar, inälvsmat, ostar, färskpressade juicer och söta desserter.

– Jag vågar påstå att vi har det största sortimentet av polska varor i hela Skandinavien säger Vahe.

Vad ska man då prova om man inte redan är bekant med det polska köket?
– Polen är ett korvland. Produkterna vi säljer har ofta en lång historia, företagen har funnits i flera hundra år och många är familjeföretag. Vi har till exempel en spännande korv som heter Krakowska. Den är gjord av ett helt stycke kött som pressas, röks och torkas, berättar Vahe.

Andra specialiteter är deras piroger (pierogi). Det är små degknyten fyllda med exempelvis svamp, ost, potatis och blåbär (!) och smakar lite som dumplings.

– De med bär- eller fruktfyllning äts gärna med en klick Smetana med lite socker på toppen, rekommenderar Angieszka.

Första intrycket är A och O

De båda ägarna uppskattar att det finns cirka 5000 olika artiklar i butiken. Allt du behöver finns, även kosmetik, godis, polska veckotidningar, barnböcker och romaner. Hur varorna exponeras är viktigt:

– Våra delikatesser från Polen är av högsta kvalitet, det är vi stolta över och vi vill att det ska synas i butiken när man handlar. Det ska vara ordning, fräscht och snyggt presenterat, säger Vahe och visar runt i butiken. Första intrycket är viktigt!

Butiken lever upp till förväntningarna och ägarna har tillsammans med stöd från Svenska Bostäder renoverat och byggt om lokalen. Det mesta är utbytt sen makarna tog över den gamla livsmedelsbutiken 2012. Näst på tur är att fixa till utanför butiken. Under besöket passar Vahe på att berömma ansvarige förvaltare Daniel Mohlins arbete med att få fram fler kundparkeringar i anslutning till butiken. Daniel kontrar med att berätta att Svenska Bostäder ofta får höra att Polmarket är just en fräsch butik. Och det är viktigt för alla: kunder, ägare, hyresvärd och de boende runt omkring.

Våga testa den polska matkulturen

Hur går då affärerna i coronatider? Livsmedelsbranschen har klarat sig ganska väl berättar Vahe. Även Polmarkets butik har gått bra och de ser att många nya kunder hittat hit:

– Under pandemins första månad tog alla konserver och toalettpapper helt slut.

Men nu är hyllorna välfyllda igen. Och Vahe och Angieszka välkomnar både nya och gamla kunder att upptäcka bredden i den polska matkulturen:

– Många upptäcker den goda polska maten när de är ute och reser. De kommer sen till vår butik och frågar efter rätter eller ingredienser. Det mesta har vi hemma och goda recept googlar du lätt fram. Smaklig måltid!

 

Svenska Bostäder vill främja innovation och nyföretagande och vi väljer med omsorg verksamheter till våra bostadsområden. Vår ambition är att lokalhyresgästerna ska bidra till mervärde i området som trygghet, service och mångfald.

 

Polmarket Vällingby

Ägare: Vahe Hambardrumyan och Agnieszka Lassner

Plats: Grimstagatan 53, Grimsta. Har även öppnat ytterligare två butiker med samma koncept i Huvudsta centrum och Hallunda centrum.

Anställda: Polmarket Vällingby: 8 personer, totalt 16.

Aktuell: Största polska matvarubutiken i Sverige

Affärsidé: Sprida kunskap och tillgång till det polska kulinariska köket

Framtidsplaner: Satsa mer på grossisthandel och leverera polska delikatesser till fler kedjor och butiker runt om i landet

Polsk matkultur: Korvar: i alla de former och smaker. Pierogi: dumplingliknande piroger med olika fyllningar. Soppor: Żurek (med syrat mjöl), Zupa ogórkowa (med gurka), Flake (med komage).