Preppa för en vecka - hemberedskap

Vid en kris kommer samhällets hjälp först gå till dem som behöver den bäst. Planera därför för att kunna klara dig själv i minst en vecka, detta kallas för att ha en hemberedskap.

Två barn i pyjamas, ser ut att vara syskon, sitter under en filtkoja.

Här tipsar vi för hur du kan ordna beredskap för bland annat vatten, mat, kommunikation och värme i bostaden. Du kan lägga vissa saker i en så kallad krislåda, då hittar du dem lätt när det behövs.

Mat

Välj matvaror som kan tillagas snabbt, inte kräver så mycket vatten, kan ätas utan tillagning och kan förvaras i rumstemperatur. Vid matlagning med sormkök och bränsle - använd helst utomhus.

Mat vid kris

Dricksvatten

Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet.

Dricksvatten vid kris

Läkemedel

Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner. Ha gärna medicin för en månad hemma.

Läkemedel vid kris

Värme och ljus

Ha en plan för hur du kan värma dig och ditt hem, om till exempel elen skulle försvinna. Sovsäck, filt och varma kläder. Värmeljus och tändstickor/tändare.
Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved – kräver god ventilation. Ficklampa och pannlampa med extra batterier.

Värme vid kris

Kommunikation

Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information, ha kontakt med anhöriga och i akuta fall nå räddningstjänst, sjukvård eller polis. Radio som går på batterier eller med vev/solceller samt extra batterier och laddad powerbank. Lista med viktiga telefonnummer till anhöriga, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör med flera.

Kommunikation vid kris

Ha, om möjligt, bilen fulltankad och alternativa färdmedel som till exempel cykel. Det är även klokt att ha kontanter hemma, om betalkort slutar att fungera.

Källor:

krisinformation.se, msb.se, stockholmshem.se, familjebostader.se, 
stockholmstad.se, rodakorset.se

Viktiga telefonnummer

112 – Vid akut fara
113 13 – Informationsnummer vid olyckor och kriser
114 14 – Polisens nummer vid olyckor och icke-akuta händelser
1177 – Vårdguiden, råd om sjukvård och hälsa