Nu matavfallssorterar vi tillsammans

6 december 2023 08:52

Nu har nästintill alla våra hyresgäster tillgång till någon form av matavfallsinsamling i vårt bestånd. Det innebär att drygt 28 000 lägenheter i Stockholm kan göra stor skillnad för miljön, om alla samlar in matavfallet så att det kan omvandlas till biogas och biogödsel. Din granne matavfallssorterar – gör du det också? Var med och låt dina matrester jobba för klimatet!

Kärl för matinsamling.

Under de senaste åren har vi arbetat hårt för att kunna erbjuda alla som bor hos oss möjligheten att sortera matavfall – oavsett vilken typ av avfallsslösning just din fastighet har. Det finns tre olika system för att sortera, så hur du samlar in ditt matavfall kan se lite olika ut beroende på var du bor.

Vad ska du lägga i matavfallspåsen?

I matavfallet läggs skal och rester som klassas som mat. Allt annat läggs i hushållsavfallet eller sorteras och återvinns i våra miljöstugor eller på återvinningscentraler.

  • Skal och rester av grönsaker och frukt
  • Rester av kött, fisk och skaldjur
  • Pasta, ris
  • Rester av bröd, äggskal
  • Teblad, kaffesump. Filter och tepåsar kan också läggas i matavfallet.
  • Mindre mängd ofärgat hushållspapper – exempelvis om du har torkat fett ur en stekpanna

När du behöver nya påsar hämtar du dem i din miljöstuga eller tvättstuga. Du som använder papperspåsen - kom ihåg att bara fylla din påse till max 2/3 så att den kan rullas ihop och förslutas ordentligt. Den ska även stå så luftigt som möjligt – och byt ofta.

Varför sortera matavfall?

Genom att sortera ut ditt matavfall och återvinna det på rätt sätt hjälper du till att göra Stockholm till en klimatsmart och fossilbränslefri stad.

PS. Om du bor i en fastighet som använder sig av den ”gröna nyckeln” - kom ihåg att lämna tillbaka din ”nyckel” när du flyttar.

Mer om matavfallssortering