Rensa golvbrunnen

Har du stopp i golvbrunnen eller problem med dålig lukt i badrummet? Då är det förmodligen dags att rensa avloppet. Det är snabbt gjort.

Vattenlåset ska hindra att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Men om det samlas hår, tvål och smuts i vattenlåset börjar det lukta illa från avloppsbrunnen.

Lyft ur vattenlåset

Ett modernt vattenlås ser ut som en liten hink. Det går lätt att lyfta upp eller vrida loss och kan då enkelt rengöras på in- och utsidan. Tänk på att den lilla gummilisten ska sluta tätt när du sätter tillbaka vattenlåset. En modern lägenhet är så välisolerad att det kan uppstå undertryck när man stänger ytterdörren och då kan vattenlåset hoppa loss.

Om du har varit borta en längre tid kan vattenlåset torka ut. Det gäller särskilt under sommaren när det är varmt. Då spolar du bara vatten på golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen.

Så här gör du ren din golvbrunn

Rensa golvbrunnen

Börja med att ta bort silen. En del silar går att lyfta upp, medan andra sitter fastsatta med skruvar.

Rensa golvbrunnen
Lyft upp vattenlåset som liknar en liten hink och avlägsna tvålrester och hår från in- och utsida.

Rensa golvbrunnen
När du sätter tillbaka vattenlåset se till att gummipackningen sluter tätt, annars kan lukt tränga upp från avloppsröret.

Rensa golvbrunnen
Avsluta med att fylla vattenlåset med nytt vatten. Sätt därefter tillbaka silen. Släng skräpet i papperskorgen, inte i toaletten.