Kompislägenheter

Kompislägenheter riktar sig till vänner som vill bo tillsammans. Både du och din kompis står på kontraktet och har samma villkor. Det innebär att ni delar på de rättigheter och skyldigheter som ett hyreskontrakt medför.

Kompisar äter pizza ihop vid köksbordet.

Hyrestiden är maximalt fyra år och ni kan inte byta bostaden under kontraktstiden. Både du och din kompis behåller er kötid i bostadskön när ni bor i en kompislägenhet.

Ett delat boende är smart, på flera sätt:

  • Kostnaderna blir mindre när man delar på hyra och avgifter för till exempel internet och el.
  • När man delar på utrymmen och andra prylar minskar påverkan på klimatet.
  • Du har möjlighet att bo större än om du bor ensam. Perfekt för att kunna bjuda över kompisgänget utan att behöva trängas!

Vem kan söka en kompislägenhet?

Både du och din kompis ska vara mellan 18 och 25 år för att kunna få ett kompiskontrakt. Båda står på kontraktet och har samma villkor. Din kompis behöver vara registrerad som medboende till dig hos Bostadsförmedlingen.

Läs mer om medboende

Hur söker jag en kompislägenhet?

Alla kompislägenheter förmedlas genom den vanliga bostadskön. Den vanliga bostadskön administreras av Bostadsförmedlingen och de ansvarar för att genomföra kontroller av den bostadssökande.

Varför jobbar vi med detta?

Att utveckla kollektiva boendeformer är ett annat sätt som vi bidrar till en socialt och ekologiskt hållbar stad som alla människor har råd att bo och leva i. Att bo delat kan minska ofrivillig ensamhet, minska klimatpåverkan och sänka tröskeln till ett första boende.

Läs mer om kollektiva boendeformer