Riksby

Riksby var ursprunget till Svenska Bostäders historia. Byggmästaren Baltzar Lundström uppförde här ett antal bostadshus ämnade för bostadsrätter. I och med kriget blir det svårt att sälja dem. I samförstånd med Stockholms stad bildade Lundström år 1944 Svenska Bostäder. Från början var det tänkt att bolaget skulle sköta förvaltningen av dessa bostäder.

Trots bostadsbristen är det ingen större efterfrågan på bostadsrättslägenheter. Svenska Bostäder ändrade då inriktning och började i stället bygga hyreshus i Riksby.

Under 1945 började ytterligare hyreslägenheter att byggas. I de tio bostadshusen skulle det finnas 112 lägenheter, varav 16 enkelrum. Lägenheterna hade skilda wc och badrum och var utrustade med kylskåp, ljus klädkammare, smutstvättskåp och värmemätningssystem. Allt var uthyrt och inflyttningsklart den 1 februari 1946.

Laddar...

Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Kartfunktionen fungerar om du aktiverar javascript.

Kartnålarna visar områden som tillkommit:

  • före 1940-talet.
  • under 1940-talet.

Så här fungerar tidslinjen

Tidslinjen är indelad i årtionden. När du flyttar markören eller klickar på tidslinjen visas vilka områden som tillkommit under valt årtionde med en rosa kartnål.

Flyttar du markören till nästa årtionde, byter kartnålarna till de ”gamla” områdena färg till grått medan de nytillkomna visas i rosa. Till vänster visas – år för år – vilka viktiga händelser som utspelat sig i Svenska Bostäders historia.

I mobilt läge är tidslinjen utbytt mot en lista med årtionden.

Så här fungerar kartan

Kartvy

Klickar du på en kartnål på kartan, kan du läsa mer om det valda området. 

Listvy

Klickar du på fliken Listvy visas de områden som tillkommit under årtiondet i en lista. Klicka på det område du vill läsa mer om.

Ämnesartiklar

Klickar du på fliken Ämnesartiklar kan du läsa mer om ett specifikt ämne, till exempel boende för äldre eller den konstnärliga utsmyckningen. Klicka på det ämne du vill läsa mer om.

Artiklarna är inte ihopkopplade med tidslinjen, utan spänner över en längre tid.