Fagersjö

I juni 1962 flyttade de första hyresgästerna in i lägenheterna i Fagersjö. Svenska Bostäder byggde här 817 lägenheter för runt 3 000 personer. Här uppfördes 8 punkthus om 8–9 våningar samt 30 trevånings smalhus. I kylskåpen fanns nu även nyheten köldfack. Centralantenn för både radio och tv installerades.

Svenska Bostäder uppförde också en centrumbebyggelse med butiker och lokaler för kulturella och sociala aktiviteter. Det fanns 648 parkeringsplatser och 64 garage. På den tiden kunde de boende ta sig från Stockholms Central till Fagersjö hållplats via Nynäsbanan.

På 1980-talet byggde Svenska Bostäder Sveriges största luftvärmepump i området. Tanken var att denna helt eller delvis skulle ersätta olja som värmekälla. 

Laddar...

Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Kartfunktionen fungerar om du aktiverar javascript.

Kartnålarna visar områden som tillkommit:

  • före 1960-talet.
  • under 1960-talet.

Så här fungerar tidslinjen

Tidslinjen är indelad i årtionden. När du flyttar markören eller klickar på tidslinjen visas vilka områden som tillkommit under valt årtionde med en rosa kartnål.

Flyttar du markören till nästa årtionde, byter kartnålarna till de ”gamla” områdena färg till grått medan de nytillkomna visas i rosa. Till vänster visas – år för år – vilka viktiga händelser som utspelat sig i Svenska Bostäders historia.

I mobilt läge är tidslinjen utbytt mot en lista med årtionden.

Så här fungerar kartan

Kartvy

Klickar du på en kartnål på kartan, kan du läsa mer om det valda området. 

Listvy

Klickar du på fliken Listvy visas de områden som tillkommit under årtiondet i en lista. Klicka på det område du vill läsa mer om.

Ämnesartiklar

Klickar du på fliken Ämnesartiklar kan du läsa mer om ett specifikt ämne, till exempel boende för äldre eller den konstnärliga utsmyckningen. Klicka på det ämne du vill läsa mer om.

Artiklarna är inte ihopkopplade med tidslinjen, utan spänner över en längre tid.