Rengör kakel

Rengör kakel och klinker i badrummet en gång i veckan. Då slipper du mögel som kan börja växa i rester av smuts och tvål.

Ett badrum är varmt och blir fuktigt när du duschar och badar. På kaklet fastnar damm, tvålrester och hudavlagringar, som binder fukt och skapar mögel. Om kakelfogarna börjar bli röda är det dags för en rejäl rengöring. Den röda färgen kan bero på bakterier och rödmögel.

Städa regelbundet med ättika och vatten

När många bor i lägenheten är det extra viktigt att städa regelbundet. Ett miljövänligt sätt är att blanda lika delar ättika och vatten och spreja blandningen på väggen. Låt den verka i några minuter och torka sedan av med en mirakeltrasa. Smutsen vill gärna sätta sig i fogarna. Då kan det vara bra att använda den mjuka sidan av en vit scotch brite-svamp. Obs! Den grövre, gröna sidan kan repa kaklet.

Grovtvätta om du hittar mögel

Om det har börjat uppstå en beläggning eller mögel i kakelfogarna behöver du rengöra mer noggrant. Använd då ett miljövänligt rengöringsmedel för klinker och kakel som finns i byggvaruaffärer. Spreja på väggen och låt den verka i några minuter. Borsta sedan med en nagelborste eller tandborste tills möglet är borta. Avsluta med att skölja av och torka med en mirakeltrasa. Tänk på att fogmassan mellan kakelplattorna är ganska porös, så skrapa inte för hårt.

Använd en tops om det är svårt att komma åt i hörnen.

Så här rengör du kaklet

Rengör kakel
För att på ett smidigt sätt göra rent kakelväggar och klinkergolv i badrummet behöver du en blomspruta, 24-procentig ättika och en mirakeltrasa. Om kakelfogarna har blivit rödaktiga eller om det har börjat växa mögel behövs rengöringsmedel för kakel och klinkers, som finns att köpa i byggvaruhandeln. Använd då vit Scotch-Brite och nagel- eller tandborste.

Rengör kakel
Ta för vana att rengöra kakelväggar och klinkergolv en gång i veckan. Ett miljövänligt tips är att blanda 24-procentig ättika med lika delar vatten och spraya blandningen med en blomspruta. Låt vätskan verka i några minuter och torka sedan av med en mirakelduk. Om det behövs går det även bra att använda den mjuka sidan på en vit Scotch-Brite.

Rengör kakel
Om kakelfogarna har fått en rödaktig färg eller om det har börjat mögla behövs lite kraftigare medel. Använd då rengöringsmedel som är särskilt framtaget för kakel och klinkers. Spraya på medlet och låt det verka. Gnugga sedan med en tand- eller nagelborste. Avsluta med att torka av med en mirakeltrasa.