Smörj balkonglåset

När det går trögt att öppna och stänga balkongdörren är det dags att smörja låset. Med en flaska låssprej är det enkelt fixat. Smörj gärna låset en gång om året.

Du kan köpa låssprej hos låssmeder, i järnaffärer och hos bygghandlare, som K-rauta och Bauhaus. Fråga din bovärd eller någon i butiken om du är osäker vilken låssprej du ska välja.

Så här smörjer du balkonglåset


När balkongdörren börjar kärva är det dags att smörja låsanordningen. Vid de tre låskolvarna finns särskilda hål som är till för att man ska kunna smörja skenan, den så kallade spanjoletten, som styr kolvarna.


Smörj även de tre låskolvarna som sitter i tre olika höjder utmed dörrkanten. Kolvarna pressas in i dörrkarmen och för att friktionen ska bli lägre behövs smörjmedel.


Själva låscylindern behöver också smörjas med jämna mellanrum, då blir det lättare att vrida om nyckeln och låsets livslängd blir längre.


Passa även på att smörja gångjärnen. Efter det så glider balkongdörren upp utan att gnissla. Om inte gångjärnen är försedda med ett smörjhål, eller spår, ska de inte smörjas.

Tyck till om sidan