Svalare inomhus

Den varma temperaturen på sommaren påverkar även vårt inomhusklimat. Vi har inte luftkonditionering i något av våra hus men det finns saker som du själv kan göra för att få det svalare i din bostad.

Vad är egentligen en okej temperatur hemma?

Är det över 26 grader i lägenheten under en långvarig period räknas det som för varmt. Men under extrema väderförhållanden som värmeböljor gäller inte det här. SMHI klassar det som värmebölja om temperaturen någon gång under dygnet överskrider 25 grader under fem dagar i rad.

Svenska Bostäder ser till att våra hus uppfyller de krav som finns för ventilation. Våra bostäder är byggda för att klara av kyla och behålla värme, de är inte anpassade för extrema temperaturer. Här kommer några tips på vad du själv kan göra för att hålla temperaturen nere i din lägenhet.

Stäng ute värmen

Dra ner persienner, rullgardiner och gardiner under dagen för att stänga ute solens hetta. Stäng också alla fönster när utomhustemperaturen är över 20 grader eller solen ligger på.

Vädra under kvällar och nätter

Öppna fönster för att vädra och få in svalare, frisk luft när temperaturen sjunkit under kvällar och nätter. Skapa gärna korsdrag, genom att öppna fönster åt två olika håll, om du har möjlighet.

Häng upp ett lätt fuktat lakan

Blir det inte tillräckligt svalt när du vädrar? Testa att fukta ett lakan med kallt vatten och häng det för ett öppet fönster, så att vinden som passerar in genom fönstret kyls ned.

En fläkt kan hjälpa

Placera en vanlig bordsfläkt så att den får upp svalare luft mot golvet och blåser varm luft mot taket. Du kan också fylla en skål med mycket is och ställa den framför fläkten. När du sätter på fläkten kommer luften i rummet att kylas ned i takt med att isen avdunstar.

Svalka kroppen

Just de här tipsen gör inte bostaden svalare, men de är effektiva sätt att öka sitt välmående på under varma dagar. Bada gärna utomhus om du har möjlighet, vindarna och vattnet svalkar. Annars är en sval dusch effektiv, låt gärna kroppen lufttorka efteråt. Drick kallt vatten ofta, vänta inte på att bli törstig.

Datorer och TV alstrar värme

Stäng av apparater och säkerställ t.ex. att belysningen är släckt.

Använd spisen så lite som möjligt

Det hjälper till att hålla inomhustemperaturen nere. Ät gärna mat med högt vätskeinnehåll som frukt och grönsaker.

Hälsoråd vid värmebölja