Spartips för att minska din elräkning

För dig som bor hos oss kommer här några tips på hur du kan minska elförbrukningen rum för rum. Mest energi går åt i köket.

Vardagsrum och kök med öppen planlösning.

Som hyresgäst hos Svenska Bostäder har du värme och vatten som en del av din hyra. Övrig el har du själv tecknat avtal för. Avgifter och priser beror på vilken elleverantör du har och vilken avtalsform som du har valt. Logga in på deras webbplats för att hålla koll på din elanvändning.

Du kan själv påverka din elräkning genom att förbruka mindre el eller, om du har timpris, genom att använda el vid de tider då priset är som lägst. Nedan listar vi det som drar mest - rum för rum.

Köket

Mest energi går åt i köket. Spis, ugn, kyl och frys och diskmaskinen drar mest el för dig som bor i lägenhet. Kylen ska stå på 5 grader och frysen på minus 18. Frosta av frysen med jämna mellanrum. Glöm inte att dammsuga baksidan på kyl och frys om det är möjligt. Kontrollera tätningslisterna och håll dem rena. Koka vatten i vattenkokare istället för på spisen. Allt detta minskar elförbrukningen.

Vardagsrummet

Vi har mycket elektronik i våra hem. Datorer, skärmar, mobilladdare, tv-apparater och musikanläggningar. De flesta av dessa apparater stängs egentligen inte av helt, utan står i standby-läge när de inte används. Då drar de ström helt i onödan. Om du skaffar ett grenuttag med strömbrytare, som du ansluter din elektronik till, kan du enkelt stänga av allihop samtidigt.

Badrummet

Dusch är bättre än bad, ju kortare desto bättre. Droppande kranar är energislöseri. En läckande varmvattenkran kan slösa 25 liter varmvatten per dygn. Gör en felanmälan direkt om du märker att din kran läcker. Handdukstorken glömmer många ofta att stänga av när den inte behövs. Se till att tvätta fulla maskiner och torka i torkställ om du kan. Torktumlare och torkskåp är stora energislukare.

Fler tips

  • Handdiska inte under rinnande vatten
  • Kör med full diskmaskin 
  • Sätt locket på kastrullen
  • Stäng av kaffebryggaren
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna
  • Använd energisparläge på datorn
  • Släck lyset när du går ut ur rummet
  • Placera inte möbler eller gardiner framför elementen
  • Vädra snabbt när det är kallt ute
  • Lufttorka tvätten

Hur vi kan påverka tillsammans

Priserna för värme och vatten stiger också och även om det inte märks omedelbart på din hyra så påverkar det på längre sikt kostnaderna och därmed hyran. I förlängningen tjänar även du som hyresgäst på att spara på värme och vattenförbrukning - trots att det ingår i hyran. Hela samhället kan tillsammans påverka priserna genom att inte slösa på värme och vatten.

Svenska Bostäder är noga med att effektivisera energianvändningen när vi renoverar – tätare fönster och bättre isolering är något som bidrar till att hålla värmen inne. När vi bygger nya fastigheter har vi höga krav på låg energiförbrukning. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra driften av våra tekniska system. Läs gärna om hur vi har jobbat med energieffektivisering sedan 1970-talet och våra mål med allmännyttans Klimatinitiativ.