Lufta element

Om dina element är kalla kan det bero på att det har samlats luft i systemet. Med hjälp av en elementnyckel släpper du enkelt ut luften. Då cirkulerar det varma vattnet fritt och hela elementet blir varmt.

Efter sommaren har elementen stått avstängda en längre tid. På hösten när värmen sätts på igen kan det bildas luftfickor som gör att elementen inte blir riktigt varma. I ett hus med flera våningar samlas i regel luften i elementen högst upp i huset. Lufta elementen med jämna mellanrum – särskilt om du bor på den översta våningen.

Dags att lufta?

När ett element fungerar som det ska är den övre halvan varmare än den nedre. Om det finns luft i systemet blir däremot den nedre delen varmare och då är det dags att lufta. På elementen finns en särskild ventil för att släppa ut luft. Öppna ventilen med en elementnyckel så pyser luften ut.

20 grader är lagom inomhusvärme

De flesta tycker att en inomhustemperatur på 20 grader på dagen är behaglig. Svenska Bostäders mål är att hålla en inomhustemperatur på minst 20 grader. Med hjälp av ett reglage eller en termostat på elementen kan du själv bestämma om du vill ha det svalare inne i sovrummet.

Kontakta bovärden om du bor i ett äldre hus

Om du bor i ett hus som är byggt tidigare än på 1950-talet ska du kontakta din bovärd om du tror att det är luft i elementen. Ventilen kan vara skör och gå sönder, med följden att det börjar läcka vatten. Kontakta även din bovärd om du känner dig osäker på hur man gör.

Så här luftar du elementet


Om elementets övre del är svalare än den nedre har du sannolikt luft i systemet. Känn efter med handen. Luften kan också göra så att det börjar låta i elementet.


För att kunna släppa ut luften behöver du en elementnyckel. Om du inte har någon går det att köpa en sådan på ett byggvaruhus. Köp en multinyckel som passar till de flesta ventiler.


Innan du öppnar ventilen, sätt en mugg eller handduk under. Skruva försiktigt tills det börjar pysa ut luft. När det börjar rinna ut vatten är det dags att skruva åt ventilen igen (om det inte finns luft i elementet kommer det vatten direkt). Kontrollera att den håller tätt, men dra inte åt för hårt.