Kvarteret Mangon på Södermalm

Innerstaden / Södermalm

Svenska Bostäder är med och skapar historia på Södermalm. Vi bygger 169 hyresrätter i kvarteret Mangon som blir en del av Persikan.

Rum 1-6 rum och kök
Antal 169
Byggstart 2020
Inflyttning 2023

Staden förlängs

På 1950-talet byggdes en bussdepå i Sofiakvarteren på Södermalm. Den här depån har många upplevt som en barriär i staden. Nu rivs barriären och Stockholm får istället sju nya bostadskvarter som går under namnet Persikan. Svenska Bostäder bygger ett av de första – kvarteret Mangon.

För att efterlikna Stockholms befintliga karaktär byggs alla kvarter i ett rutnät med slutna innergårdar. Bondegatan förlängs och flera nya gator på söder byggs. Namnen på de nya gatorna, till exempel Emilies Gata, kommer ifrån karaktärerna i Per Anders Fogelströms romansvit Mina drömmars stad.

Bli granne med Tvätt-Malin

På 1800-talet var det här arbetarnas kvarter. De allra fattigaste bodde i de små röda trähusen på Åsöberget som än idag står kvar och förvaltas av Svenska Bostäders dotterbolag Stadsholmen. Kvarteret Mangon ligger precis bredvid nya Tvätt-Malins park som även den hämtar namnet från Fogelströms roman. Det var ju här i östra Södermalm som handlingen utspelade sig.

 

Hyresrätter och lokaler

Förutom 169 hyresrätter bygger vi en förskola och flera lokaler som vi planerar att hyra ut till verksamheter som bidrar till området på ett positivt sätt. Är du intresserad kan du höra av dig till oss.

Hyresrätterna förmedlas som vanligt via bostadsförmedlingen.

Vill du veta mer om den nya stadsdelen Persikan?

Stockholm växer