Kvarteret Mangon på Södermalm

Innerstaden / Södermalm

Svenska Bostäder är med och skapar historia på Södermalm. Vi bygger 169 hyresrätter i kvarteret Mangon som blir en del av Persikan. Inflyttningen kommer att starta i augusti 2023 och pågå till 2024.

Rum 1-6 rum och kök
Antal 169
Byggstart 2020
Inflyttning 2023

Boväljare

Vill du bo här?

Vi förmedlar lägenheterna via Bostadsförmedlingen i Stockholm från och med mars 2023. En del går också via den interna kön för dig som redan bor hos Svenska Bostäder, Familjebostäder, Micasa eller Stockholmshem.

Bostadsförmedlingen

Virtuell visning

Lägenhetsstorlekar och planritning

Förutom 169 hyresrätter bygger vi en förskola och flera lokaler som vi planerar att hyra ut till verksamheter som bidrar till området på ett positivt sätt. Är du intresserad kan du höra av dig till oss.

Hyrorna för våra hyresrätter förhandlas under slutet av 2022 och preliminära hyror för kvarteret Mangon presenteras efter årsskiftet.

Lägenhetstorlekar

Rum Storlek Antal
1-1,5 40-71 kvm 28
2-2,5 52-87 kvm 79
3-3,5 76-104 kvm 43
4 96-104 18
6 152 1

Planritningar

Varje lägenhet har ett bofaktablad där planritning med mera är specificerat. Bofaktabladen blir klara under slutet av 2022. Planlösningen mellan kök och vardagsrum är öppen (med några få undantag). Golven är i ekparkett och väggarna är målade i vitt, badrummen är helkaklade i vitt med grå klinker på golvet. Samtliga lägenheter utrustas med diskmaskin och micro samt tvättmaskin och torktumlare (kombimaskin i mindre lägenheter). Alla lägenheter har separata förråd. Under dokument hittar du några exempel på bofaktablad.

Staden förlängs

På 1950-talet byggdes en bussdepå i Sofiakvarteren på Södermalm. Den här depån har många upplevt som en barriär i staden. Nu rivs barriären och Stockholm får istället sju nya bostadskvarter som går under namnet Persikan. Svenska Bostäder bygger ett av de första – kvarteret Mangon.

För att efterlikna Stockholms befintliga karaktär byggs alla kvarter i ett rutnät med slutna innergårdar. Bondegatan förlängs och flera nya gator på söder byggs. Namnen på de nya gatorna, till exempel Emilies Gata, kommer ifrån karaktärerna i Per Anders Fogelströms romansvit Mina drömmars stad.

Bli granne med Tvätt-Malin

På 1800-talet var det här arbetarnas kvarter. De allra fattigaste bodde i de små röda trähusen på Åsöberget som än idag står kvar och förvaltas av Svenska Bostäders dotterbolag Stadsholmen. Kvarteret Mangon ligger precis bredvid nya Tvätt-Malins park som även den hämtar namnet från Fogelströms roman. Det var ju här i östra Södermalm som handlingen utspelade sig.