Trygga Trappan – nytt samarbete med Polisen

28 september 2021 10:00

Nu inleder vi ett nytt samarbete med Polisen. Trygga Trappan – ett projekt som ska bidra till ökad trygghet för våra hyresgäster.

illustration hjärta trappa trygga trappan

I vissa av våra trappuppgångar hänger gäng som skapar en otrygg miljö för våra hyresgäster. Vi har nu inlett ett samarbete med Polisen som ska minska olovligt trapphäng. Projektet Trygga Trappan innebär att Polisen har fått fullmakt av Svenska Bostäder att ge böter direkt på plats till obehöriga.

Självklart är du som bor i huset och dina gäster fortfarande välkomna i trapphusen och de allmänna utrymmena. Den här satsningen gör vi för att du som hyresgäst ska känna dig tryggare i ditt hem.

– Något av det som skapar mest otrygghet för våra hyresgäster är häng i trapphusen. Det blir stökigt och i vissa fall har trapphänget utvecklats till droghandel, berättar Krister Bergh, säkerhetsstrateg på Svenska Bostäder.

Trygga Trappan har tidigare genomförts i Malmö med goda resultat och nu testar vi metoden i samarbete med Polisområde Globen och systerbolagen Familjebostäder och Stockholmshem.

Polisen kontrollerar adresserna regelbundet

Trygga Trappan startar som pilotprojekt med några fastigheter i Björkhagen och Älvsjö. Vi börjar med vissa adresser där vi tidigare provat andra lösningar som kameraövervakning, rondering och väktare, men där vi inte lyckats komma till rätta med problemen.
– Det här är ett nytt sätt att titta på problematiken. Svenska Bostäder har anmält vissa adresser till Polisen och de kommer regelbundet att åka ut till adresserna för att kontrollera om det förekommer häng i trapphuset eller andra allmänna utrymmen, förklarar Krister.

Om olagligt häng förekommer kommer Polisen att ge en varning vid ett första tillfälle, påträffas personen igen kan Polisen ge böter direkt på plats. Om minderåriga påträffas kommer målsman att meddelas och socialen kommer att få en orosanmälan.

Hyresgästerna som bor på adresserna är informerade och det sitter uppe dekaler i de trapphus som ingår i projektet.