Matavfallsinsamling i Tensta

24 september 2021 11:05

Innan året är slut kommer hyresgästerna i de 172 lägenheterna i kvarteret Ledinge i Tensta att kunna sortera sitt matavfall.

Husen och gården i kvarteret Ledinge i Tensta
De första hyresgästerna fick möjlighet att samla in matavfall i kvarteret Ledinge i Tensta.

Hela 40% av det som hamnar i soppåsen idag kan sorteras som matrester. Därför har vi som mål att alla våra hyresgäster på Järva och i övriga distrikt på Svenska Bostäder ska få möjlighet att sortera sitt matavfall. På Järva är Tensta först ut, följt av Husby och Akalla.

Vi är väldigt glada över att komma igång med matavfallsinsamling då det länge har efterfrågats av hyresgästerna på Järva. Håll utkik efter mer information som kommer delas ut i din fastighet, hälsar Birgitta Lindström, förvaltare i Tensta.

Hur går det till?

Alla hushåll får hem en bunt bruna papperspåsar och en särskild hållare att sätta påsen i. Hållaren kan placeras under diskbänken bredvid den vanliga skräpkorgen. Påsen ska sen fyllas med potatisskal, matrester och allt som inte går att äta. Det gäller även sånt som kaffesump och teblad!

När den bruna papperspåsen är full upp till den streckade linjen ska den stängas igen och slängas på anvisad plats i ett kärl som enbart tar emot matavfall. För att undvika att hushållssopor slängs där kommer kärlen vara låsta med antingen nyckel eller aptusbricka. Matresterna som samlas in blir sen till biobränsle, som används som drivmedel i stadens bussar, och biogödsel till böndernas odlingar.

Läs mer om matavfall hos Stockholm Vatten och Avfall