Här bygger vi 114 nya hyresrätter

27 september 2021 17:01

Om några år kan Multrågatan och Ångermannagatan i Vällingby kompletteras med ett nytt bostadskvarter – kvarteret Firman – anpassat till den ursprungliga idén om ABC-staden.

Detaljplanen för kvarteret Firman i Råcksta, Vällingby har varit ute på samråd och nu har Svenska Bostäders styrelse tagit ett inriktningsbeslut för projektet. Det innebär att detaljplanen beräknas gå ut på granskning och antas under nästa år. Beräknad inflytt blir i så fall 2025. Svenska Bostäder kommer då att kunna erbjuda hyresrätter som attraherar fler att stanna kvar i Västerort.

Utveckling av ABC-staden

När ABC-staden Vällingby byggdes av Svenska Bostäder och Stockholms stad på 1950-talet var det med moderna tankar om ett bekvämt liv. Folk skulle ha nära till affärer, tunnelbanan och jobbet. Cykelvägar och gångbanor placerades så att barnen skulle kunna gå till lekplatsen och skolan utan att behöva korsa bilvägar. I centrum kunde man äta på restaurang och gå på bio med vännerna.

Allt det här finns kvar än idag. Men vad som är ett bekvämt liv har förändrats och det har vi med oss när vi nu kompletterar Vällingby med 114 nya lägenheter. De flerfamiljshus som byggdes på 50-talet bestod mest av 2:or och 3:or. Svenska Bostäder kommer därför satsa på större lägenheter och mindre 1:or för att anpassa ABC-staden till de behov vi har idag. Samtidigt skapas fler lägenheter med tillgång till hiss, vilket behövs – allra helst i Vällingby, där tillgängliga lägenheter är en bristvara.

Säker trafikmiljö

I ett av de stora parkeringsgaragen i centrum får våra hyresgäster möjlighet att parkera sina bilar för att slippa ökad biltrafik i bostadsområdet. Dessutom kopplar vi på en cykelpool och hoppas att fler väljer att strunta i bilen för gott. Även Vällingbyskolan, förskolor och den uppskattade parkleken Ådalen nås lätt från kvarteret utan att man behöver korsa någon gata.

Kvarteret Firman
Adress: Ångermannagatan/Multrågatan
Antal lägenheter: 114 st
Planerad inflytt: 2025
Övrigt: Särskild satsning på mobilitetslösningar som cykelpool.