Ingen bortglömd på Strandliden

1 mars 2021 15:06

Möt Ingalill som varit ordförande för den lokala hyresgästföreningen i Strandliden de senaste fyra åren. Hon har själv bott på Strandliden i 22 år och ser till att alla i de 344 lägenheterna trivs och kommer till tals – trots corona.

– Jag gör detta för att jag vill värna om våra hyresgäster och hyresrätter. Idag blir så många hyresrätter till bostadsrätter. Hyresrätterna behövs och det märks tydligt, det finns också en samhörighet som är viktig. De boende jag träffar om dagarna bryr sig och frågar ofta om varandras välmående. I och med att många isolerar sig i dessa tider är det inte ovanligt att jag hör av mig till dem som jag inte sett på ett tag, för att höra om de mår bra eller behöver något.
 

Välkänd i kvarteren

Alla känner igen Ingalill och det är sällan hon går ut utan att hyresgäster hälsar och vänder sig till henne med frågor.
 
– De vanligaste frågorna gäller hyreshöjningen. Många hyresgäster blandar ihop Svenska Bostäder med hyresgästföreningen. Så jag har blivit lite av ett bollplank kring vad Svenska Bostäder gör och vad Hyresgästföreningen gör. Men det är heller inte ovanligt att jag gör felanmälningar åt dem och ibland städar jag också själv där det behövs. Jag gör det lilla extra. Jag vill att alla ska må bra och att alla ska trivas. Därför är det extra viktigt att ha bra kontakt med Svenska Bostäder. Jag kan vända mig till personer högt och lågt och får alltid svar.
 

Corona-anpassning

På Strandliden bor många äldre personer som på grund av pandemin tvingats isolera sig. I samband med pandemin har många omtyckta vardagsaktiviteter behövt ställas in. Bara gymmet har, efter anpassningar, kunnat hållas öppet och det har varit mycket uppskattat.
 
– Tidigare har vi haft kräftskivor, adventskaffe, grillningar, bingo och mycket mer. De boende saknar det. Framför allt onsdags-bingon har varit en social tillställning som många saknar. Men tyvärr får vi vänta ett tag till med att dra igång med aktiviteterna igen.
 

Yngre efterlyses! 

Det är också en del yngre som bor på Strandliden och om det är något Ingalill saknar, så är det just deras input kring hur trivseln kan höjas.
 
– Jag skulle gärna vilja få in yngre i föreningen och deras idéer. Men jag tror att det finns en rädsla att det tillkommer en massa ansvar om man tar initiativ och att man tvingas gå med i styrelsen direkt. Så är det inte. Att bara höra av sig via telefon, mejl eller personligen räcker långt. Tillsammans kan vi göra det ännu trivsammare för alla som bor här. Och tillsammans kan vi faktiskt påverka. Exempelvis hålls samrådsmöten där vi tillsammans med Svenska Bostäder kan genomföra större förändringar. Mitt mål är att vi ska bli starkare på att tycka till och få med de yngre boende på den resan.