Sortera matavfall i Husby

24 november 2021 17:12

Du kanske har sett de nya kärlen för matavfall bredvid miljöstugorna? I mitten av december kommer de första hyresgästerna i Husby att kunna sortera sitt matavfall där. Då kan allt det du inte äter upp omvandlas till biogas och biogödsel.

Matavfallskärl med aptusläsare.

Skåpen för matavfall kom på plats redan i september. Under höstlovsveckan fick vi hjälp av våra feriearbetare med att plocka ihop de matavfalls-kit som kommer att delas ut och som består av bruna matavfallspåsar, en hållare till påsarna, en diskrensare och information. Kärlen för matavfall står bland annat uppställda på Bergengatan, Oslogatan och Trondheimsgatan.

Det ska vara lätt att göra rätt

– Vi kommer att ställa en påse med det man behöver för att börja sortera matavfall och information utanför din lägenhetsdörr. Är du intresserad av att börja sortera matavfall tar du in påsen i din lägenhet. Efter någon dag samlar vi in de startpaket som inte tagits in. Det kan redan nu vara bra att känna till att kärlen för matavfall öppnas med din vanliga aptus-bricka, säger Lena Bergsten, som är förvaltare i Husby.

Varför ska jag sortera mitt avfall?

Hela 40% av det som hamnar i soppåsen idag kan sorteras som matrester. Allt potatisskal, kaffesump och matrester som samlas in blir sen till biobränsle som används som drivmedel i stadens bussar eller som biogödsel till böndernas odlingar. På så sätt får maten nytt liv.

Läs mer om matavfall

Svenska Bostäder

Stockholm Vatten och Avfall