Nu ska Västerort bli tryggare

29 november 2021 16:38

Svenska Bostäders trygghetsarbete pågår ständigt. Nu satsar vi på trygghetsbesiktningar i våra fastigheter i Västerort.
– Det handlar inte om kameror och vakter – det handlar om förvaltning och saker som vilka dörrar man har, säger Ulf Malm, vd på föreningen Hässelby-Vällingby Fastighetsägare.

Att känna sig trygg i sitt hem är en viktig komponent för ett bra boende. Men hur ökar man egentligen tryggheten i en fastighet? Vi har pratat med Ulf Malm, vd på föreningen Hässelby-Vällingby Fastighetsägare.

– Utgångspunkten är att fastighetsägare kan göra jättemycket för ökad trygghet.

I grund och botten handlar det om att fastigheten ska var hel, ren och städad. För att ta reda på vilka åtgärder som behöver göras utför Hässelby-Vällingby Fastighetsägare trygghetsbesiktningar hos alla sina medlemmar. En besiktning görs av före detta poliser som tittar på förvaltningen och underhållet av en fastighet. Och det är mycket som ska undersökas:

– Besiktningen utförs överallt i fastigheten. Det kan vara belysning på gården, entrédörrar, trapphusbelysning, hissen. Lägenhetsdörrar, dörrar till allmänna utrymmen, cykelförråd, tvättstugor och så vidare.

Besiktningsmännen för protokoll över vilka missar som finns och ger sedan åtgärdsförslag. Blir fastigheten underkänd på någon punkt hjälper Hässelby-Vällingby Fastighetsägare även till att genomföra åtgärder. Och de positiva effekterna som trygghetsbesiktningarna medför är slående.

– Vi kan alltid se kraftigt ökad trygghetsupplevelse i kundundersökningarna efteråt.

Ett praktexempel på detta är Järvaområdet, där man har jobbat länge med tryggheten.

– Där har trygghetsupplevelsen hos boende i Svenska Bostäders fastigheter ökat med mer än 15 procent. I Rågsved gick den siffran upp 10 procent på bara ett år efter att vi hade genomfört rätt trygghetsåtgärder.

– Som fastighetsägare skickar man ut signaler åt alla håll: Här är ett område som någon kontrollerar och som man bryr sig om. Det är lika enkelt som att om du kommer in med leriga skor och det är nybonat golv så vill du ju inte gå på det golvet, men om det redan är lerigt så gör det ingenting, avslutar Ulf Malm.

Tips: Vad kan man som hyresgäst göra för att öka tryggheten?

• Det viktigaste är att vara nyfiken och ställa frågor. Om du upptäcker någonting som inte är som det ska, hör av dig till hyresvärden. Är det något brottsligt, hör av dig till polisen.
• Om det är jätteskräpigt så kanske du tänker att det inte gör så mycket om du själv slänger ett litet skräp, men föregå med gott exempel.
• Att säga hej till grannarna är inte bara trevligt. Det skapar också en gemenskap som i sin tur leder till en ökad trygghet.

Läs mer på havafast.se