Möt bovärden Eric

21 februari 2022 17:26

Är du nyfiken på vad en bovärd gör om dagarna och vilka egenskaper som är bra att ha? Vi har träffat Västerorts yngste bovärd för att få svar på några frågor kring yrket.

Hej där Eric! Du har ju jobbat som bovärd i Västerort i ungefär 10 månader nu. Hur har det varit den här första tiden?

Väldigt utvecklande. Jag började med dubbel praktik och fick sen en tillsvidareanställning som bovärd i distrikt Västerort. Jag var lite nervös i början, för det är så mycket att lära sig och tänka på. Men jag fick ett bra tips i början: Våga göra fel! Och våga ta egna initiativ och testa nya saker. Och det tog jag till mig.

Vad var det i bovärdsrollen som lockade?

Jag jobbade innan som kock så service har alltid legat mig varmt om hjärtat. Som bovärd på Svenska Bostäder får man dessutom en trygg och stabil vardag: fasta arbetstider, månadslön, friskvård, tjänstepension och det hade jag inte i kockyrket. Som ung och helt ny i branschen ser jag stora möjligheter att utvecklas, lång tid framöver. Både i yrket och som person.

Alla kanske inte vet vad en bovärd gör. Beskriv en vanlig arbetsdag.

Det är väldigt olika. Vi bovärdar jobbar mellan 07.00 och 16.00 (måndagar 07-17, fredagar 07-13). Jobbet innebär att jag är ute på serviceärenden, svarar på mejl, besiktigar lägenheter, träffar entreprenörer, ronderar i området, delar ut nycklar vid inflytt, ser till att husen funkar som de ska med mera. Mycket handlar också om att informera om hur saker fungerar i lägenheten eller gemensamma utrymmen. Alla vet inte hur man rensar ett vattenlås, har koll på säkringar eller förstår hur en värmesystemen fungerar vid väderväxlingar. Det finns alltid jobb att göra. Svenska Bostäder är en bra arbetsgivare och jag har jättebra kollegor, det finns alltid folk att bolla med eller bara prata av sig kring något som hänt. Vi stöttar varandra och täcker upp om det är extra mycket i något område eller om någon är sjuk.

Vad är roligast i jobbet?

Mötet med hyresgästerna – helt klart! Att få ge service. Och när man kan göra något lite extra, som när vi oljade portarna på Lyckselegatan. Det uppskattas av hyresgästerna. Att synas i området känns viktigt. Bara jag ställer bilen i området eller går runt bland fastigheterna så kommer många fram och pratar eller ställer frågor.

Vilka egenskaper tycker du man bör ha om man vill jobba som bovärd?

Bovärdsrollen är väldigt social. Det är som sagt ett serviceyrke. Jag skulle säga att 90 procent handlar om ge service. Sen är det ju hantverk också så det är ju bra att vara händig och förstå teknik. Det är också bra att ha datorvana, det är en hel del system vi jobbar i. Att vara lösningsorienterad och flexibel är viktigt, förutsättningarna för ens arbetsdag kan ändras snabbt. Humor är också jätteviktigt och att inte ta saker personligt. Ofta är det vi som först får möta en upprörd eller missnöjd hyresgäst – vi finns ju närmast till hands. Då gäller det att ha en bra kommunikativ talang och både lyssna in och förklara. Men överlag är det mest trevliga möten vi har med våra hyresgäster. I alla fall i mina fastigheter. Det finns utbildningar att gå för att få en bra grund till bovärdsrollen.

Vad ser du mest fram emot i år, både i jobbet och privat?

Har redan tagit tag i väldigt mycket kring fastigheterna. Men vi fortsätter att satsa mycket på trygghet. Jag vill kunna sätta en prägel på området och göra det fint. Det är viktigt att hyresgästerna har en trivsam bostadsmiljö att vara i. Och privat? Ja, vad ser man inte fram emot efter pandemin? Det ska bli skönt att återfå sitt umgänge. Det ska också bli roligt att ta hand om min nya lägenhet.

 

Kortfakta

Namn: Eric
Ålder: 27
Bovärdsområde: Fem fastigheter på Lyckselevägen och Duvedsvägen i Vällingby. Cirka 300 lgh.
Motto i livet: ”När jag lämnar mitt arbete vill jag komma tillbaka och må bra. Att känna att jag gjort en bra arbetsdag. Då kan jag släppa mitt jobb.”
Det här gör mig glad: ”Jobbet, när teamet går bra. När alla är på plats. Kunna käka lunch ihop, prata av sig. Privat: hålla mig igång: gym, friluftsliv, skidor.”
Min önskade superkraft: ”Inspiratör, eller jag vet inte. Egentligen vill man väl ha alla superkrafter?”