Näringen viktigare än jorden

5 april 2017 10:53

Nu börjar det bli dags att plantera för dig som vill ha en grönskande balkong. Vi har bett en av våra trädgårdssamordnare tipsa om vad du ska tänka på för att lyckas med dina krukodlingar.

Anna Svahlstedt, trädgårdssamordnare för distrikt Västerort– För normal odling i balkonglåda eller kruka fungerar de flesta jordarna bra. Det är näringen och bevattningen som är det viktiga, säger Anna Svahlstedt, trädgårdssamordnare för distrikt Västerort.

Enligt Anna behöver du inte köpa till exempel speciell urnjord, eftersom du ändå kommer behöva tillsätta extra näring. Det beror på att det inte finns något naturligt kretslopp i en kruka, som det finns när du planterar på marken. Utomhus spelar jorden och jordsammansättningen större roll.

– I våra större planteringar är det viktigt med rätt struktur, sammansättningar och mineraler. I en kruka kan du däremot tillföra allt växten behöver. Rent teoretiskt kan du odla i sand, så länge du tillför tillräckligt mycket vatten och näring, berättar Anna.

Vill du odla blommor på balkongen redan nu tipsar Anna om penséer. Sommarblommor bör du vänta med tills frostrisken är borta om du inte har möjlighet att flytta in blommorna vid behov.

Tillsätt näring när du vattnar

När växten börjar torka ur är det dags att vattna den. För bästa resultat bör du alltid tillsätta näring i vattnet. I regel räcker det med 1 milliliter växtnäring per liter vatten. Läs på förpackningen så att du inte överdoserar.  Flytande växtnäring finns att köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker.