SNABBA HUS blir verklighet

24 mars 2015 09:07

297 mobila hyreslägenheter för unga i Västberga – det blir resultatet när det första bygget av SNABBA HUS sätter i gång i Stockholm.

SNABBA HUS-konceptet innebär att man bygger flyttbara bostadsmoduler med hög standard och god kvalitet som placeras på tomter med tidsbegränsade bygglov. Ett tidsbegränsat bygglov kan gälla i upp till femton år. När bygglovet löper ut flyttas de mobila modulbostäderna till nästa planerade tomt. SNABBA HUS-modulerna kommer att kunna flyttas minst två gånger under sin livstid.

Samarbete kring utvecklingen av konceptet

Ungdomsorganisationen jagvillhabostad.nu har, tillsammans med Svenska Bostäder och arkitekten Andreas Martin-Löf, utvecklat konceptet för SNABBA HUS i syfte att underlätta för unga vuxna att få ett eget boende till en rimlig boendekostnad i Stockholm.

- Det är fantastiskt att det här projektet blir verklighet. Bostadsbristen är ett av Stockholms största problem idag och unga har särskilt svårt att få en bostad. Det här löser inte problemen över en natt men det är en konkret åtgärd som ger bostäder betydligt snabbare än vad som annars skulle vara möjligt. Jag hoppas att vi får se fler bygglov för Snabba hus framöver, säger Ann-Margarethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm.

- Detta är ett mycket efterlängtat projekt som innebär ett rejält tillskott av bostäder till unga. Vi hoppas att detta bara är första etappen och att vi snart kommer att se fler SNABBA HUS på andra ställen i Stockholm, säger Pelle Björklund, VD för Svenska Bostäder.

På torsdag 26/3 beslutar Stadsbyggnadsnämnden om det första bygglovet för SNABBA HUS. Svenska Bostäder är byggherre och entreprenör är Junior Living. Byggstarten sker någon gång efter sommaren 2015. Inom två år beräknas de första unga stockholmarna kunna flytta in i de 297 lägenheterna i Västberga.