Turistvänlig vepa i Gamla stan

1 februari 2019 08:55

Just nu pågår fasadrenovering av några av de mest fotograferade husen i Stockholm. För att de som besöker Stortorget i Gamla stan inte ska missa hur vackra byggnaderna är visar vepan upp hur husen ser ut under.

- Tanken är att bjuda stockholmare och turister på att kunna se dessa fantastiska fasader även nu när vi renoverar. Husen ligger i Stockholms verkliga historiska kärna och betyder mycket för upplevelsen av Stortorget. Känns så rätt när vi ser via Instagram att det är uppskattat, säger Maria Lorentzi, fastighetsingenjör på Stadsholmen.

Imponerad industridesigner

Mike Daikubara är en industridesigner från Boston som åker världen runt för att rita av byggnader. När han var på besök i Stockholm nyligen ville han bland annat teckna våra hus vid Stortorget. Trots att de är under renovering och täckta med en vepa blev han inte besviken.

Foto av Mike Daikubara på Instagram

Omfattande arbete

Caféerna i bottenvåningen har öppet som vanligt vilket gör att det måste se inbjudande ut. Det var en utmaning för montörerna av veporna att göra öppningar så att vepan är spänd och det inte blir några veck på den.

Vepor över cafe i Gamla stan

Arbetena omfattar renovering av fasad, fönster och sandsten från 1600-talet som sitter i det röda husets praktfulla gavel. 

- Vi arbetar med kalkputs, kalkfärg, linoljefärg och ny sandsten där vi byter ut stenar. Den nya stenen huggs av skickliga stenhuggare i Tyskland. Länsstyrelsen i Stockholm bidrar med pengar för restaureringen av praktgaveln, berättar Maria.

Renoveringen startade i november och pågår till juni.

Tyck till om nya utseendet