Vällingby City byter grafisk identitet och namn – som leder tillbaka till rötterna

23 september 2017 13:00

Vällingby Centrum började byggas i början av 1950-talet. Det blev en internationellt uppmärksammad händelse när centrumet sedan invigdes den 14 november 1954.

Under åren 2004–2008 genomgick Vällingby en moderniseringsfas. Resultatet blev en upprustad stadskärna där den unika 1950-talsmiljön bevarats, samtidigt som modern arkitektur tillkom. I samband med förnyelsen och den dåvarande planen över området togs även ett beslut att byta namn från Vällingby Centrum till Vällingby City.

Nu förstärks områdets unika egenskaper

Nu genomgår Vällingby en ny fas där den grafiska identiteten uppdateras och förstärker den moderna 50-talskänslan som präglar centrumet och dess arkitektur. Därför är det även naturligt att återta namnet Vällingby Centrum.

– Vi vill självklart lyfta och ta tillvara på de unika egenskaper som Vällingby Centrum har. Namnbytet känns därför väldigt bra, eftersom namnet nu speglar det vi faktiskt är. Många med anknytning till Vällingby hyser stor omsorg för centrumet, där namnet är en viktig del som har väckt känslor. Det stora engagemang som finns hos våra besökare ser vi som en styrka och är något vi vill värna om, säger Camilla Lager, centrumledare och marknadsansvarig för Vällingby Centrum.

I det nya formspråket syns grafik, form och mönster vilka representerar de fysiska former som redan är en del av miljön i Vällingby Centrum. Logotypens karaktär är hämtad från de skyltar som sitter på taken ovanför Vällingby Centrum, den är en ikon för Vällingby Centrum som bidrar med historik och karaktär – och är en viktig del av Stockholms historia.

Längre utvecklingsarbete

– Newsec har sedan 2012 arbetat tillsammans med fastighetsägaren Svenska Bostäder med en långsiktig plan för att utveckla utbudet i Vällingby. Nu när vi återigen är ett levande centrum med starkt kultur-, restaurang-, handels- och serviceutbud är det en viktig pusselbit i vårt utvecklingsarbete att återta namnet Vällingby Centrum, säger Camilla Lager.

De båda parterna är överens om att namnbytet rimmar väl med den positiva utveckling Vällingby Centrum har genomgått och står inför.

– Svenska Bostäder har en lång närvaro i Vällingby och stadsdelen ligger oss varmt om hjärtat. Att Vällingby kan erbjuda ett levande centrum med allt från affärer till annan typ av samhällsservice är oerhört viktigt. Vårt samarbete med Newsec bygger på långsiktighet och ansvarstagande, det är därför vi nu tar nästa steg för att utveckla Vällingby Centrum, säger Pelle Björklund, VD Svenska Bostäder.

Vällingby Centrum är inget vanligt köpcentrum. Här handlar du i en trevlig stadsmiljö med öppna gator och torg. Vi har flest butiker i Västerort, och Vällingby Centrum är mer än bara shopping – här finns också ett brett utbud av nöje, service, mat och kultur. Vi är helt enkelt hjärtat i Västerort. Vällingby Centrum har en total lokalyta om cirka 70 000 m² och ägs av Svenska Bostäder. Newsec förvaltar, på uppdrag av Svenska Bostäder, Vällingby Centrum sedan den 1 januari 2012.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Mattias Johansson, ansvarig Newsecs svenska förvaltningsverksamhet.
Telefon 0768 71 50 52, e-post mattias.johansson@newsec.se