Konstnärliga porthandtag på Stockholmshusen

25 november 2016 10:11

Händer av mor och barn, en ståtlig huskatt och en härlig samling återbrukade dörrhandtag, så kommer Stockholmshusens entréportar se ut när konstnärerna Charlotte Gyllenhammar, Dan Wolgers och Lena Cronqvist får bestämma.
- Det är oerhört fascinerande att få samarbeta med Sveriges främsta konstnärer, säger Pelle Björklund vd, Svenska Bostäder.

De tre kända konstnärerna Charlotte Gyllenhammar, Dan Wolgers och Lena Cronqvist har tagit fram var sitt konstnärligt utformat porthandtag för att ge Stockholmshusen en tydlig identitet.

- Det är oerhört fascinerande att få samarbeta med Sveriges främsta konstnärer. De bidrag som vi nu får till Stockholmshusen är "som konst borde vara", det vill säga helt i samklang med arkitekturen och i direktkontakt med våra hyresgäster. Stockholmshusen blir bara bättre och bättre, säger Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder.

Om konstverken
Huskatt - Lena Cronqvist
- Vad är bättre lämpat än att varje dag, som boende och gäst, mötas av en liten huskatt med oklar härkomst – en katt som livs levande redan är älskad i hundratusentals hem?

Mammabarn - Charlotte Gyllenhammar
- Moderns hand är placerad i en förväntad höjd liksom barnets hand. Händerna är som en notrad i ett partitur. Det avslutande snittet vid handleden frigör händerna som i ett trolleritrick eller en dröm.

Låt tusen blommor blomma - Dan Wolgers
- Handtagens olika placering, form, material och uttryck säkerställer att entréerna inte blir vilka entréer som helst; alla blir de högst individuella när position, antal och typer av handtag skiftar oändligt mellan portarna.

Om Stockholmshusen
Stockholmshusen är ett nytt sätt att bygga. Genom ett nära samarbete mellan Stockholms stads tekniska förvaltningar, Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem skapas förutsättningar för att bygga både kostnadseffektivt och med hög kvalitet. De första Stockholmshusen ska stå klara 2018.

Tyck till om nya utseendet