Så undviker du bränder i jul

22 december 2016 06:30

Med en brandfilt kan man kväva mindre bränder i sängkläder, grytor och stekpannor. Brand på spisen i samband med matlagning är den vanligaste orsaken till bränder hos Svenska Bostäder.

En brandfilt kan rädda liv. Målet är att alla Svenska Bostäders hyresgäster ska ha en brandfilt i lägenheten. Utdelningen av brandfilten är ett led i Svenska Bostäders trygghets- och varumärkesarbete.

Svenska Bostäders hyresgäster har sedan många år en eller flera brandvarnare i lägenheten. Nu ska även hyresgästerna ha tillgång till en brandfilt som kan släcka bränder i kläder, sängkläder och grytor på spisen.

Släck ljusen
- En av de stora riskerna under julhelgen är att vi tänder levande ljus. Ett bra tips är att man utser en som är ”ljusansvarig". Den som tänder ett ljus är också ansvarig för att detta ljus släcks, säger Bo Strömvall, säkerhetssamordnare på Svenska Bostäder.

Tänk på att inte placera kartonger och julpapper i trapphusen, det kan locka till anlagda bränder. Se i stället till att alla julklappspapper kommer ut i miljöstugan på en gång.

Stanna i köket
Den i särklass vanligaste orsaken till bränder hos Svenska Bostäder är annars brand på spisen i samband med matlagning.

- Vid matlagning, stanna i köket! Många bränder uppstår genom att kocken lämnar köket, gör något annat och glömmer spisen. Bränder där matlagningsolja är orsaken släck ALDRIG med vatten, använd brandfilten eller ett kastrull lock, säger Bo Strömvall.

- Det viktigaste är att alla i hushållet vet var brandfilten finns och att det ska gå snabbt att hämta den.

Svenska Bostäder - så använder du din brandfilt:
https://vimeo.com/123710432

Tyck till om nya utseendet