Fontänen vinnare av "Lysande skylt 2016" Vällingby City

11 november 2016 13:17

Stadsmuseet har för sjätte året i rad låtit stockholmarna rösta fram vinnaren av utmärkelsen "Lysande skylt". Årets vinnarskylt är Fontänen i Vällingby som ägs av Svenska Bostäder.

Årets tema är biografskyltar och de nominerade till "Lysande skylt 2016" är biograferna: Fontänen (Vällingby Torg), Park (Sturegatan) och Victoria (Götgatan).

Svenska Bostäder har ända sedan 1956 och ABC-stadens begynnelse varit stolt ägare till biografsskylten Fontänen. Skylten har blivit något av en symbol för Vällingby och utvecklingen i och runt centrum. Svenska Bostäder har tillsammans med förvaltaren Newsec lagt ned stor energi för att restaurera skylten till sin ursprungliga glans enligt alla konstens regler.

-Vi är oerhört stolta över utmärkelsen och framförallt för att det är Stockholmarna som röstat fram skylten till förstaplatsen. För oss på Svenska Bostäder är denna biografskylt en stark symbol för vår historia, säger Anne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska Bostäder.

Neonskyltarnas stora genombrott kom på 1930-talet och stod för modernitet. Biograferna insåg tidigt reklamverkan med de starkt lysande neonskyltarna. Utvecklingen med alltfler biografer medförde att neonskyltar som annonserar biograferna blev ett välkänt och uppskattat inslag i gatubilden. 1943 fanns inte mindre än 110 biografer i Stockholm, de flesta med lysande neonskyltar. Lysande skylt vill med årets tema biografskyltar uppmärksamma detta kulturarv och framförallt slå ett slag för de få kvarvarande singelbiograferna med sina individuella och vackra neonskyltar. (Stockholms Stadsmuseum, Lysande skylt 2016)

Fontänen, vars skylt genomgick en restaurering under 2015 med hjälp av Focus Neon, står i år som stolt vinnare av utmärkelsen "Lysande skylt 2016". Priset delades ut den 10 november under en ceremoni på Stadsarkivet och juryns motivering lyder:

"Guldgult och vitt lyser Fontänen sedan 1956. Då Fontänen invigdes var ljusskyltens design modern, med skrivstil och bokstäverna o n t ä n e och n djärvt uppdragna till samma höjd som F. Biografen är sedan 2001 ett av Stockholms byggnadsminnen. I år fyller Fontänen 60."

Tyck till om nya utseendet