Byggstart för 237 nya studentbostäder

22 maj 2015 11:43

I dag, 22 maj, påbörjas ombyggnaden av gamla Sankt Görans gymnasium på Kundsholmen. I kvarteret Vallgossen blir det studentbostäder, en förskola med åtta avdelningar och kommersiella lokaler. Inflyttning sker under våren 2017.

237 nya lägenheter i Tallgossen

Byggstarten markerades genom att den flera våningar höga ljuskronan i entréhallen firades ned. Den ska bevaras och sättas upp när ombyggnaden är klar. Den symboliska byggstarten utfördes av Ann-Margarethe Livh (V) bostads- och demokratiborgarråd, Pelle Björklund, VD Svenska Bostäder och Patrik Lindh, VD Värmdö Bygg.

Byggnaden som ritades av arkitekt Lola Geisendorfi i slutet av 50-talet har en särställning inom svensk arkitektur. Den fantastiska entréen med ljushallen i tre våningar, den vackra gymnastiksalen och den väggfasta butiksinredningen är exempel på delar som bevaras. Där aulan var tänkt att byggas tidigare uppförs en mindre byggnad med 14 studentlägenheter. En ny entré öppnas upp mot Mariebergsgatan.

- Svenska Bostäder är stolta att varsamt få bygga om Vallgossen till moderna studentlägenheter mitt i ett pulserande Stockholm. Ombyggnaden är ett led i Stockholms stads högt ställda mål för nyproduktion, säger Pelle Björklund, VD på Svenska Bostäder.

Lägenheterna anpassas efter fönstersättningen. Det gör att det stora flertalet blir ett rum och pentry i varierande storlekar. Det kommer att finnas ett mindre antal 2:or och 3:or. I mitten av huset byggs tvättstugor och förråd. Varje lägenhet har en cykelparkering i källaren.

Tyck till om nya utseendet