Vårtecken i din utemiljö

17 april 2024 10:08

Sandsopning och blommande lökar hör våren till. Men vet du hur vi sköter om din fastighet och miljön runtomkring på våren? Charlotta Cristvall, vår trädgårdssamordnare i Söderort, berättar om vad du kan förvänta dig när dagarna blir längre och solen börjar värma.

Charlotta Cristvall på innergård på Mariaberget
Trädgårdssamordnare Charlotta Cristvall har fullt upp när våren kommer. Sandsopning, fönsterputs och rabattskötsel är fokus under april och maj.
Fotograf: Pernilla Norlander

Sandsopning pågår!

Efter en snörik vinter med snö ända in i april har vi äntligen börjat sandsopa. Sandsopning påverkas alltid av vädret, men den grova sopningen kommer i stort sett vara färdig i slutet av april i år.

Först lite dammigt – sen fönsterputsning

Sand samlas ihop från gång- och cykelstråk. Därefter används en sandsopningsbil på gatan med vatten som minskar dammet. Men det blir ändå dammigt i luften när sandsopning sker. Under maj samlar vi in sanden och gruset i omgångar för att göra fint i våra områden. Vi putsar fönstren i våra trapphus när sandsopningen är färdig.

Tips! Vänta med att putsa fönstren till efter sandsponingen.

Rensning i rabatter, blommande urnor och utemöbler

Nu pågår vårstädning i våra rabatter. Vi gödslar och klipper ner perenner och samlar ihop löv. Det nedklippta och uppsamlade växtmaterialet vill vi helst ge tillbaka till jorden, sä där det är möjligt blåser vi in materialet under buskar och perenner för att det ska komposteras på plats och bli ny fin jord. I vissa rabatter där behov finns fyller vi på med ny jord.

Våren innebär också att vi planterar nya blommor i våra urnor. Först ut är penséerna, som lyser i olika färger hela våren. Vi påbörjar också rengöring och inoljning av bord och bänkar inför sommarsäsongens uteliv.

Penseer i urna

Passa på att njuta!

Njut av våren i ditt område! Om du undrar över något är du alltid välkommen att ställa en fråga via kundservice.