"Jag vill kunna spara pengar."

När Laura hade bott 10 år hos Stockholmshem fick hon höra talas om den interna byteskön. Nu bor hon nära sin son och Nackareservatet i en egen trerummare.

Hyresgäst på gården där hon bor.

Hur länge har du bott hos Svenska Bostäder?

Jag bodde 10 år i Bagarmossen i en etta på 40 kvadratmeter hos Stockholmshem där jag trivdes bra men saknade att ha ett kök. Hade uteplats också som jag trodde att jag skulle sakna. Har framförallt saknat ett kök. Trodde det skulle bli så mycket dyrare, för jag hade en ganska billig lägenhet. Har alltid funderat på större, men dyrare hyra har varit ett hinder. Men helt plötsligt tänkte jag att ”jag vill faktiskt ha större”.

Den här lägenheten var den första som jag var på visning för. Trodde inte jag skulle få den, var på plats 30. Men så fick jag den! Det är på grund av den interna byteskön, annars hade jag aldrig fått den här. Hade jag stått i den vanliga bostadskön hade jag aldrig fått den.

Jag tänker nog inte flytta igen på ett tag. Stan är överreklamerad. Jag har fortfarande nära till Nackareservatet. Nu bor jag mellan Kärrtorp och Björkhagen, nära min son. Jag hade anmält intresse på andra lägenheter också men det kändes inte lika bra. Det här var typ min lägenhet. Det kändes som det.

Hur kom det sig att du använde dig av internkön?

Jag fick höra om den och då hade jag bott i 10 år. Hade varit inne och kollat om det fanns något som verkade intressant. Från början visste inte jag att det fanns något sånt, men det var en kompis till mig som tipsade.

Det krävde ändå 10 år men jag är ändå lite förvånad över att jag fick just den här. Jag hade en granne som också gick på visningar, till att hon gick i pension och behövde flytta. Jag tänkte att så ska inte jag hålla på, jag vill tacka ja när jag hittar något som passar. Jag trivs med området och med lägenheten.

Jag tycker det är jättebra det här med interna byteskön, det är jätte jättebra.

Vad är det bästa med internkön?

Den ger en möjlighet. Nu var det många år som jag bodde, 10 år. Men när jag bestämde mig så fick jag tag på en större lägenhet. Den ger möjlighet. Jag hade ingen akut situation heller, till exempel om man är en barnfamilj.

Var det viktigt för dig att bo kvar inom allmännyttan?

Jag föredrar det. Jag hamnade hos Svenska Bostäder och har varit jättenöjd. Jag vill nog bo i allmännyttan. Jag tänkte inte så mycket på det, eftersom det är det man får tillgång till via internkön. Det är ju bekvämt mer än något annat. Jag tror faktiskt inte jag hade velat gå till en privat värd om jag lagt ut till externt byte. Jag är nöjd med det kommunala.

Vad fick dig att ta steget att flytta?

Dels att jag bodde mindre än jag ville. Jag trivdes och jag hade det bra, men jag började tröttna lite på grannarna. Det var inte den största grejen, utan det var att det var svårt att vädra. Men sen också att jag bestämde mig. Det är livskvalitet att bo större. På köpet finns det också ett utomhusbad i närheten.

Läs mer om internkön