"Det är bra med blandning. Samhället ska inte vara homogent."

Kiné hade gått i flyttankar i 6 år och letade efter en större lägenhet i Söderort när hon hittade hem i en nyproduktion i Kärrtorp med hjälp av kötiden från den interna byteskön.

Hyresgäst tittar glatt in i kameran.

Hur kom det sig att du använde dig av internkön?

Jag kollade bara på vad det fanns att söka, sen visade det sig att det var via internkön. Det kändes bra för jag har varit nöjd med Svenska Bostäder och sådär. Jag har alltid bott i Enskededalen sedan 2005, första gången jag flyttade var nu. Jag var på jakt efter större lägenhet, var trött på min lägenhet.

Hur fick du nys om den?

På Bostadsförmedlingens hemsida. Sökte via sökkriterierna, såg markering om interna kön. Det gjorde mig glad att det var Svenska Bostäder. Nu vet jag vad jag får.

Nu försvann min interna kö, men jag har kvar min vanliga kö. Det förstod jag inte först, men det gjorde mig väldigt glad.

Vad fick dig att ta steget att flytta?

Jag flyttade därför att jag har två tonårspojkar och jag ville byte område. Jag hade tröttnat på min lägenhet så jag var ute efter något nytt och ville byta område. Tyckte Kärrtorp kändes sunkigt tidigare, men jag måste säga att Svenska Bostäder har gjort ett rejält jobb. Det är väldigt fräscht och gulligt. Jag blev väldigt positivt överraskad.

Fräscht med nyproduktion. Det som har brustit i de gamla lägenheterna har fixats i de nya lägenheterna. Ni verkar ha lyssnat på hyresgästerna. Det känns som en upgrade. Det är fint. Området är också väldigt lugnt. Det är mycket äldre runt omkring, men också många yngre, särskilt i nyproduktionen. Det är en stor blandning av folk.

Det finns studier kring att när det kommer X % svarta så flyttar den vita befolkningen. Men det är inte mitt problem. Jag som senegalesisk kvinna kan bo här. Det är bra med blandning. Det är så samhället är. Det ska inte vara homogent. Jag är väldigt glad över att kunna bo här och kunna bryta normen. 

Vad saknade du i din gamla bostad?

Nu höjer dom alla hyror och min lägenhet brast i vissa saker, särskilt i underhåll. Varför ska jag betala för det? Kan jag flytta till något annat där jag får mer för pengarna, större lägenhet och ett bättre område?

Nu bor jag större, smack i centrum och nära stan. Så det är en bra hyra för vad jag får. Nära tunnelbana, nära centrum, nära stan, nära naturen.

Jag tycker att fler borde tänka kring att man får ett boende med tak över huvudet, men också: vad får jag för mervärden? Man måste tänka på vad man har råd med, men också vad man får för hyran. Vad får jag för andra värden?


Vad är ditt bästa tips till dom som går i flyttankar?

Ha inte bråttom, tips nummer ett. Man ska bo där och trivas. Ha tålamod. Gå på magkänsla när man går på visning. Man måste gå på visning för att veta vad man inte vill ha. Kolla vad det är man söker till och vad man söker ifrån. Då tror jag man hittar drömlägenheten.

Läs mer om internkön