Trygghetsbesiktningar ger resultat

24 november 2021 17:02

Att känna sig trygg i sitt hem är en viktig komponent för ett bra boende. Men hur ökar man egentligen tryggheten i en fastighet? Vi har pratat med Ulf Malm, vd på föreningen Fastighetsägare i Järva.

– Utgångspunkten är att fastighetsägare kan göra jättemycket för ökad trygghet. Det handlar inte om kameror och vakter – det handlar om förvaltning och saker som vilka dörrar man har, säger Ulf Malm, vd på föreningen Fastighetsägare i Järva.

I grund och botten handlar det om att fastigheten ska var hel, ren och städad. För att ta reda på vilka åtgärder som behöver göras utför Fastighetsägare i Järva trygghetsbesiktningar hos alla sina medlemmar.

Så går en besiktning till

En besiktning görs av före detta poliser som tittar på förvaltningen och underhållet av en fastighet. Och det är mycket som ska undersökas:

– Besiktningen utförs överallt i fastigheten. Det kan vara belysning på gården, entrédörrar, trapphusbelysning, hissen. Lägenhetsdörrar, dörrar till allmänna utrymmen, cykelförråd, tvättstugor och så vidare.

Besiktningsmännen för protokoll över vilka missar som finns och ger sedan åtgärdsförslag. Blir fastigheten underkänd på någon punkt hjälper Fastighetsägare i Järva även till att genomföra åtgärder. Och de positiva effekterna som trygghetsbesiktningarna medför är slående.

– Vi kan alltid se kraftigt ökad trygghetsupplevelse i kundundersökningarna efteråt.

Järva lyfts som gott exempel

Ett praktexempel på detta är Järvaområdet, där man har jobbat länge med tryggheten.

– Där har trygghetsupplevelsen hos boende i Svenska Bostäders fastigheter ökat med mer än 15 procent. I Rågsved gick den siffran upp 10 procent på bara ett år efter att vi hade genomfört rätt trygghetsåtgärder.

Även brottsligheten minskar. En studie visar att bostadsinbrotten i Järva har minskat kraftigt i de fastigheter som har vidtagit trygghetsåtgärder. Svenska Bostäder har numera en tiondel så många inbrott som Stockholmssnittet.

– Som fastighetsägare skickar man ut signaler åt alla håll: Här är ett område som någon kontrollerar och som man bryr sig om. Det är lika enkelt som att om du kommer in med leriga skor och det är nybonat golv så vill du ju inte gå på det golvet, men om det redan är lerigt så gör det ingenting, avslutar Ulf Malm.

Läs även Samverkan i Järva har skapat trygghet i hela området