7 saker du inte visste om nya husen i Blackeberg

15 juni 2021 16:12

Det har varit stort intresse för de nybyggda lägenheterna på Björnsonsgatan i Blackeberg. Nu har annonseringen på Bostadsförmedlingen avslutats och kring årsskiftet fylls husen med nya hyresgäster. Vad vet du egentligen om det nya projektet i Blackeberg? Har du koll på att det gömmer en hel del hållbara och unika lösningar? Här är 7 saker som du kanske inte visste.

Hyresrätter i Blackeberg under produktion
Kvarteret Engelsmannen i Blackeberg under produktion
Fotograf: Catarina Klampe

1. Visste du att en bil i snitt står parkerad cirka 90 % av tiden?

Då är det inte så konstigt att parkeringsplatser är en bristvara. För att uppmuntra till att dela på de resurser som används mer sällan, särskilt i ett kollektivnära område som Blackeberg, får alla som flyttar in på Björnsonsgatan medlemskap i en bilpool. Även andra som inte bor i kvarteret Greken och Engelsmannen kommer kunna ansluta sig till bilpoolen.

2. Är det svårt att laga en cykel?

Bor du hos Svenska Bostäder på Björnsonsgatan kommer det i alla fall vara lättare. I ett av cykelrummen installerar vi en liten cykelmeckarhörna. För att uppmuntra människor att cykla, vilket gynnar både hälsa och miljö, kommer det dessutom finnas generöst med cykelplatser både inomhus och utomhus.

3. Kan grannarna baka blåbärspaj?

Vi skapar en skogsmatta med blåbär, tranbär, ljung och mossa istället för gräsmatta. Det gör vi för att få en bättre övergång till bevarad natur samtidigt som det bidrar till den biologiska mångfalden i området.

4. Hur många tallar finns det i Blackeberg?

För att bevara den typiska karaktären i området med många tallar kommer vi plantera nya tallar. Det här skapar en generationsväxling när äldre träd inte längre kan stå kvar.

5. Vart tar allt vatten egentligen vägen?

För att ta hand om det dagvatten som smälter och regnar ner byggs en så kallad savaqlösning. Tekniken gör så att vattnet fördröjs i ledningar under marken och vattnet finns därför tillgängligt för växter. Smart!

6. Kan man sitta på ris?

Utemöblerna har sittytor som är gjorda i ett material som heter Resysta och tillverkat med inblandning av risskal vilket ger en gynnsam ekobalans. Det ser ut som trä och har hög slitstyrka utan att spricka eller gråna.

7. Är det gratis att resa kollektivt?

Utöver möjligheten att serva sin cykel erbjuds alla nyinflyttade hyresgäster över 18 år ett gratis SL-kort i två veckor. Det gör vi för att uppmuntra dem att välja kollektivtrafiken och själva få upptäcka hur smidigt det är att ta sig fram.