Kärrtorp fyller 70 år! Det vill vi fira.

2 juni 2022 15:36

Den 4–6 juni blir det full aktivitet i Kärrtorp Centrum som fyller 70 år. Det bjuds på karneval, överraskningar och aktiviteter för såväl vuxna som barn. På självaste nationaldagen, 6 juni, är Svenska Bostäder på plats och serverar tårta, kaffe och festis.

Kärrtorp Centrum historisk bild

1952 och togs det första spadtaget för Kärrtorp Centrum. I bostadshusen runt omkring hade familjer redan börjat flytta in. Nöjda med den nya tidens folkhemsarkitektur som kom att prägla flera av Stockholms förorter på 50-talet.

Efter andra världskrigets slut fick den ekonomiska välfärden ett kraftigt uppsving. Industrin blomstrade med en omfattande export till de krigsdrabbade länderna. Det rådde en stark framtidstro och allt pekade uppåt. Arkitekter och byggherrar influerades av idéer från England och USA, där grannskap med familjen i centrum och all tänkbar service inom räckhåll var populärt. Några exempel på den här typen av förorter i södra Stockholm är Hägerstensåsen, Årsta och Kärrtorp.

Svenska Bostäders första bostadsområde

Kärrtorp var det första bostadsområde som Svenska Bostäder byggde i egen regi sedan Stockholm Stad blivit ensam ägare till stadsdelen. Bolaget hade nyss inrättat en egen arkitektavdelning med Hjalmar Klemming i spetsen som chefsarkitekt. Påverkad av dåtidens strömningar ville han utforma ett barn- och familjevänligt bostadsområde. Han la därför husen i långa, sammanhängande trevåninghus tillsammans med höga punkthus på sju respektive tolv våningar. På så vis kunde stora grönytor frigöras för lek och aktivitet.

Klemming var mycket nöjd med sitt nya bostadsområde och flyttade själv in med sin familj på tolfte våningen i ett av punkthusen. Senare kom Kärrtorp också att stå modell för ännu en utmaning för Klemming och Svenska Bostäder – Vällingby.

Över två hundra års historia

Värt att nämna är att Kärrtorps historia sträcker sig långt mycket längre tillbaka än till 50-talet. Namnet kommer ursprungligen från ett torp byggt 1790 som låg just vid ett kärr. Torpet finns fortfarande kvar och ligger mittemot Skarpnäcks skola.

År 2021 rustades Kärrtorps centrum upp efter ritningar av Nyréns Arkitektkontor. Tanken med ombyggnaden var att framhäva centrumanläggningens befintliga kvalitéer. Några tillägg gjordes i form av bland annat sittplatser, terrasser, konstverk och skärmtak. Kärrtorps ”nya” centrum nominerades som en av kandidaterna till Årets Stockholmsbyggnad 2022

Stolta ägare

Svenska Bostäder är än idag stolta ägare och förvaltare till Kärrtorp som är utpekad som särskilt kulturhistoriskt värdefull. I år fyller stadsdelen 70 år och det firas i samband med Kärrtorpkarnevalen som går av stapeln den 4–6 juni och anordnas av Teater Reflex i samarbete med företagarföreningen i Kärrtorp.

Vi bjuder på fika

6:e juni, kl 11-16 bjuder vi på tårta, kaffe och festis samt aktiviteter för både stora och små.

Välkomna!