Vilken kö passar dig?

Som kommunal hyresvärd är det viktigt för oss att kunna erbjuda lediga lägenheter runt om i Stockholm till våra nuvarande och framtida hyresgäster. Positiva flyttkedjor bidrar till en god rörlighet på bostadsmarknaden vilket möjliggör att fler kan få en passande lägenhet när bostadsbehoven förändras.

Karta över kötider i Stockholm
De fetmarkerade siffrorna visar kötiden för internkön och jämförs med kötiden för den vanliga bostadskön under 2022. Se tabell längst ner på sidan. Källa: Bostadsförmedlingen.

Bostadskön 

Bostadskön hos Bostadsförmedlingen är tillgänglig för alla som är intresserade av ett förstahandshyreskontrakt i Stockholm. För att få en bostad genom bostadskön behöver du vara registrerad som bostadssökande på Bostadsförmedlingens hemsida. Det kan alla göra som har fyllt 18 år och har ett svenskt personnummer eller samordningsnummer. Det kostar 200 kronor om året att stå i bostadskön.

Ställ dig i bostadskön

Internkön 

Internkön, eller den interna byteskön, är till för de som idag har ett hyreskontrakt hos något av Stockholms stads kommunala bostadsbolag: Familjebostäder, Micasa, Stadsholmen, Stockholmshem eller Svenska Bostäder. Byter man sin lägenhet via internkön säger man samtidigt upp den lägenhet som man bor i idag. 

Vissa kontraktsformer har inte tillgång till internkön, exempelvis studentkontrakt där studievillkor måste uppfyllas under boendetiden. 

Läs mer om internkön

Kötid respektive boendetid

I bostadskön ansöker du om lägenhet utifrån din kötid, det vill säga så länge som du har varit registrerad. I internkön ansöker du om lägenhet utifrån din boendetid, det vill säga så länge som du har bott i din nuvarande lägenhet. Det spelar ingen roll när du aktiverar din kötid i internkön. Det är alltid boendetiden i ditt nuvarande hyresavtal som räknas. 

Fördelning till vanliga bostadskön och internkön

Hur många lägenheter som förmedlas i ett område beror på hur många lägenheter som respektive bostadsbolag har i sitt bestånd och hur många som blir lediga. Vilken typ av lägenhet som är ledig påverkar om den förmedlas genom den vanliga bostadskön eller internkön.

Väldigt små lägenheter är till exempel ofta mer lämpliga som ungdomslägenheter och förmedlas därför sällan genom internkön. Många av våra hyresgäster är intresserade av att flytta till en större lägenhet. Därför förmedlas fler stora lägenheter genom internkön. 

Kötiden varierar mellan olika områden, kö och fastighetstyp

Alla som står i vanliga bostadskön kan anmäla intresse vilket gör att lägenheterna generellt får mer intresseanmälningar. I internkön är det bara personer som bor hos något av de kommunala bostadsbolagen i en vanlig hyresrätt som kan anmäla intresse på lediga bostäder.

Alla som anmäler intresse på bostäder genom internkön har redan någonstans att bo vilket gör att man ofta är mer eftertänksam till vilka lägenheter man anmäler intresse för och tackar ja till. Detta gör att kötiden i den vanliga bostadskön generellt är längre än via internkön. 

Nyproduktion har kortare kötid

Även nyproduktion påverkar kötiden. Nyproducerade lägenheter förmedlas generellt med kortare kötid i både vanliga bostadskön och internkön. Exempelvis var genomsnittlig kötid för nyproducerade lägenheter i Skarpnäck nästan sex år kortare via internkön än för lägenheter i befintligt bestånd under 2022. 

Se vår nyproduktion

Statistik i kartbilden

Kartbilden bygger på statistiken i tabellen nedan och baseras på förmedlade hyresrätter inklusive nyproduktion i den vanliga bostadskön respektive internkön under 2022. Kötiderna baseras på minst 10 förmedlade hyresrätter per stadsdelsområde.

Områden i Stockholm

Genomsnitt kötid vanliga bostadskön, år

Genomsnitt kötid internkön, år

Bromma 12,6 
Enskede-Årsta-Vantör 11,5  8,8 
Farsta 12,1 8,9 
Hägersten-Älvsjö 13,5  9,4 
Hässelby-Vällingby  10,8  7,2 
Kungsholmen 15,7  12,5 
Norrmalm 19,8  22,4 
Rinkeby-Kista 9,9  11,8 
Skarpnäck 14,9  10 
Skärholmen 9,9  8,8 
Spånga-Tensta 9,3 13,8 
Södermalm 17,8  19,2 
Östermalm 15,8  6,9*
Totalt 12,4  10,1 

* Den låga snittiden på Östermalm beror på att förmedlingen av lediga lägenheter i Hjorthagen drar ner snittet.