Snabba hus

Svenska Bostäder och organisationen jagvillhabostad.nu har utvecklat ett koncept för flyttbara lägenhetsmoduler. Konceptet går under namnet SNABBA HUS.

Bostäderna ska ha samma höga standard som ”vanligt” boende, med höga miljökrav till exempel när det gäller materialval och som ger ett bra boende i en trygg och trivsam omgivning för unga vuxna i Stockholm.

SNABBA HUS innebär i stort att vi bygger flyttbara hyresrätter på ”väntande tomter”, det vill säga tomter som väntar på detaljplanering eller av annan anledning inte används. Ett tidsbegränsat bygglov gäller som längst i femton år och när bygglovet löper ut kan man flytta de mobila bostäderna till nästa planerade tomt. SNABBA HUS-modulerna går att flytta ett par gånger under sin livstid men målet är förstås att de en dag kan stå kvar permanent.

Lägenheterna

Alla lägenheter är på 33 kvm, har ett stort badrum med plats för tvättmaskin, ett kök i öppen planlösning med vardagsrum och en sovalkov.

Tre projekt

Svenska Bostäders första projekt är byggt i Västberga. Ytterligare två projekt är under byggnation i Norra Ängby/Råcksta

Västberga har 280 lägenheter och hyrs ut löpande när det finns lediga lägenheter. 

Råcksta har 247 lägenheter som det är inflytt i från 1 november 2019. Intresseanmälan sker våren 2019. Läs mer

Norra Ängby finns bygglov för 134 lägenheter, läs mer

Reglerna för Snabba hus är annorlunda mot ungdomsbostad.

Lägenheterna i Snabba hus hyrs ut till unga vuxna mellan 18 och 30 år. Hyrestiden för lägenheterna är begränsad till upp till fyra år och med 3 månaders uppsägningstid. Vid tecknande av kontraktet avsäger du dig besittningsskyddet. Då lägenheten är reserverad för unga vuxna med begränsad kontraktstid innebär det att du inte har rätt att byta eller överlåta lägenheten. Du ersätts inte med annat kontrakt efter att hyrestiden tagit slut.

Stå kvar i bostadskön så behåller du din kötid hos Bostadsförmedlingen om du tackar ja till en lägenhet i Snabba hus. Naturligtvis blir kötiden även längre under den tid du bor i Snabba hus.