Kv. Kotka 1/Saima 1

Stockholms stad satsar stort på att utveckla Finlandsgatan i Akalla och Svenska Bostäder har därför fått i uppdrag att bygga hyresrätter, lokaler och förskolor här.

Illustration över planerna för Finlandsgatan i Akalla.
Fotograf: Stadsbyggnadskontoret

Våra kvarter Kotka och Saima kommer att ge Finlandsgatan mer stadsmässiga kvaliteter och locka fler till att använda platsen. I bottenvåningarna planeras det för verksamheter som skapar mervärden för de boende och bidrar till tryggheten i området.


Om fastigheterna


Planen är att bygga två kvarter med totalt ca 380 hyresrätter. Det kommer att bli fina hus med trevliga och levande gårdar. Lägenheterna kommer att variera i storlek men tonvikten ligger på större lägenheter eftersom det efterfrågas i området. Kötiden för en fyra i Akalla låg 2019 på cirka 13 år i genomsnitt. De två förskolorna kommer att ha plats för cirka 200 barn.


Parkering


Idag står två parkeringshus på platsen där husen ska byggas. De kommer att rivas och nya parkeringsplatser skapas i garage under de nya husen.

Planarbete


Detaljplanen för Finlandsgatan är ute på samråd under september 2020. Läs mer hos Stockholms stad

Laddar...

  • Befintliga bostäder
  • Pågående
  • Kommande

Lägesbeskrivning

Livsmedelsbutiker

Hämtar Livsmedelsbutiker...

Caféer

Hämtar Caféer...

Restauranger & Serveringar

Hämtar Restauranger & Serveringar...

Söker du bostad?

Svenska Bostäder förmedlar samtliga lediga lägenheter via det kommunala bolaget Bostadsförmedlingen i Stockholm AB. Du söker själv aktivt bland de annonserade bostäderna via bostad.stockholm.se.

Förutom förstahandskontrakt förmedlar Bostadsförmedlingen även enstaka korttidskontrakt samt boenden för dig som är student, äldre eller med särskilda behov.

Gå till bostadsförmedlingen   

Områdets historia

Den första dokumenterade benämningen av stadsdelen som vi idag kallar Akalla är från år 1323. Stadsdelen kallades då för Akarli, som troligen betyder ”Åkarlarnas by”, och syftar på en å som flyter genom området. Det finns dock anledning att tro att bosättningar på denna plats existerat även långt innan 1300-talet då ett fornlämningsområde med gravhögar finns i området. I början av...

Läs mer om vår historia