Tips för ett svalare boende

19 juli 2018 09:40

Den varma utomhustemperaturen påverkar vårt inomhusklimat. Det är för närvarande varmt nästan var vi än befinner oss. Vi har inte luftkonditionering i några av våra hus, men det finns saker du kan göra för att få det svalare i din bostad. Här är våra bästa tips.

Stäng ute värmen

Dra ner persienner, rullgardiner och gardiner under dagen för att stänga ute solens hetta. Stäng också alla fönster när utomhustemperaturen är över 20 grader eller solen ligger på.

Vädra under kvällar och nätter

Öppna fönster för att vädra och få in svalare, frisk luft när temperaturen sjunkit under kvällar och nätter. Skapa gärna korsdrag, genom att öppna fönster åt två olika håll, om du har möjlighet.

Häng upp ett lätt fuktat lakan

Blir det inte tillräckligt svalt när du vädrar? Testa att fukta ett lakan med kallt vatten och häng det för ett öppet fönster, så att vinden som passerar in genom fönstret kyls ned.

En fläkt kan hjälpa

Placera en vanlig bordsfläkt så att den får upp svalare luft mot golvet och blåser varm luft mot taket. Du kan också fylla en skål med mycket is och ställa den framför fläkten. När du sätter på fläkten kommer luften i rummet att kylas ned i takt med att isen avdunstar.

Svalka kroppen

Just de här tipsen gör inte bostaden svalare, men de är effektiva sätt att öka sitt välmående på under varma dagar. Bada gärna utomhus om du har möjlighet, vindarna och vattnet svalkar. Annars är en sval dusch effektiv, låt gärna kroppen lufttorka efteråt. Drick kallt vatten ofta, vänta inte på att bli törstig.

Läs gärna Folkhälsomyndighetens hälsorelaterade tips vid värmeböljor