Fira valborg säkert

27 april 2017 17:47

Många förknippar valborgsmässoafton med festligheter som majbrasor, körsång och mösspåtagning för studenter. Men det är också en av de dagar då räddningstjänsten åker ut på flest utryckningar till bränder. Vi har samlat tips på var du kan fira valborg och hur du gör det säkert.

De vanligaste orsakerna till bränder under valborgsmässoafton och första maj är majbrasor, eldning av gräs och fyrverkerier. De flesta bränder anmäls mellan klockan åtta och midnatt.

Håll koll på brandrisken i en app

Är det stor brandrisk utfärdar räddningstjänsten eldningsförbud. För att du enklare ska kunna ha koll på brandrisken i skog och mark har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tagit fram appen BRANDRISK Ute. Där får du även tips och råd om säker eldning utomhus. Appen finns för iPhone, iPad och Android och du hittar den i App Store eller Google Play.

Grilla säkert

Ska du grilla bör du placera grillen på en plan yta och se till att det inte finns något som kan börja brinna i närheten. Enligt våra ordningsregler är det inte tillåtet att grilla på balkongen, utan endast på särskilt anvisade platser inom fastigheten.

Använder du en kolgrill ska du inte tömma askan direkt i soporna, då den kan glöda i flera timmar efteråt och orsaka brand. Släck istället kvarvarande glöd och aska med vatten eller sätt lock på grillen och ställ den på en säker plats utomhus.

Använder du en engångsgrill bör du ta med vatten så att du kan släcka glöden. När glöden är helt släckt kan du lämna grillen på anvisad plats.

Minska riskerna med ditt fyrverkeri

Planerar du att skjuta fyrverkerier bör du försäkra dig om att det inte finns risk för personskada. Avfyra aldrig fyrverkerier mot en annan människa och se till att både du och andra åskådare är på behörigt avstånd från fyrverkeripjäsen.

Här kan du fira

Tidningen Stockholm direkt har listat Stockholms alla majbrasor