På besök i grönskande gårdsföreningen Norrmannen

3 juli 2020 09:00

I år har intresset för att starta gårdsföreningar varit stort så vi har besökt föreningen i kvarteret Norrmannen i Blackeberg där det just nu planteras och odlas för fullt ute på gården.

Hyresgästerna på Björnsonsgatan har stora ambitioner för vad de vill göra med sitt område och på eget initiativ bestämde de sig för att starta en gårdsförening för att liva upp sin utemiljö. Svenska Bostäder utför anläggningen men gårdsföreningen får själva plantera, odla och lägga upp arbetet. Vi har träffat Emin, Karin och Heidi från gårdsföreningen Norrmannen som alla är engagerade. Heidi som är ansvarig för föreningen har delat med sig av sina tankar kring samarbetet.

– Vi har väldigt bra grannrelationer i min portuppgång och vi tyckte detta var ett bra sätt att engagera hyresgästerna kring ett gemensamt projekt. Jag har odlat sen jag var barn och är utbildad odlingsrådgivare inom kolonirörelsen så detta är även ett stort personligt intresse för mig. Vårt mål med odlingen är dels att det är trevligt att umgås men vi har också stora planer på att förbättra vårt bostadsområde och hoppas vi kan engagera flera.

Starta en gårdförening

Idag finns det ungefär 100 gårdsföreningar runt om i Svenska Bostäders bostadsområden varav de flesta har sitt fokus på utemiljön. Genom åren har det funnits allt från bastuklubbar och motionsgrupper till filmklubbar och pysselaktiviteter. 

– I år har vi sett en stor ökning av gårdsföreningar, vilket vi skulle gissa på är ett resultat av den rådande samhällssituationen då många blir hemma i sommar, säger Bosse Strömvall, ansvarig för trygghetsfrågor och gårdsföreningar på Svenska Bostäder.

Svenska Bostäder har ett avtal med Hyresgästföreningen Region Stockholm som innebär att hyresgäster ska få mer inflytande i områdena de bor i. Gårdsföreningarna syftar därför till att få hyresgäster att samverka, samt öka trivseln och tryggheten i våra bostadsområden.

Vill du också starta en gårdsförening