En levande pärla i Långbro

29 september 2020 16:11

Ett café och bageri med mysigt fikahäng, en blomsterbutik där entrén dekorerats med vackra och stilfulla växter samt en pizzeriarestaurang där gäster avnjuter lunch i soliga uteserveringen. Det är en levande plats vi möts av när vi besöker Svenska Bostäders bostadsområde, på Fru Marias torg Svartlösavägen i Långbro.

Det här området ligger mig varmt om hjärtat säger Ulf Nyberg, trädgårdssamordnare, som ansvarat för utvecklingen av Svartlösavägen. Jag är stolt över det tekniska som vi lyckats åstadkomma men jag är framförallt allt stolt att vi ökat trivseln för våra bostadshyresgäster och lokalhyresgäster.

Omvandlingen på Svartlösavägen påbörjades 2011 när Ulf tillsammans med landskapsarkitekt på Fastighetsutveckling fick börja med blankt papper.

– Det var en riktig utmaning både tekniskt och kreativt samtidigt som ekonomin spelade en stor och styrande roll. Vi bestämde oss för att bygga planteringar och gjorde byggnader och tomter mer tillgängliga. Samtidigt gav vi företagen rätt förutsättningar att utveckla sina verksamheter genom att jämna sneda asfaltsytor och förbättra utemiljön säger Ulf.

Långbro pizzeria är ett av företagen som funnits i Långbro sedan 2011 och berättar att de gynnats av förändringen som Svenska Bostäder gjort i området.
– Utemiljön har blivit bättre och vi har fått många nya kunder som bor i området på grund av det säger Zafer Sarihan, ägare till Långbro pizzeria.

I området ligger också Fru Marias bak som startades av Maria Brevander. 

– Många sitter här och jobbar och en del kommer bara in och köper kaffe och en macka på väg till jobbet. Det är lätt att parkera och bussen stannar precis utanför. Fru Marias har blivit ett begrepp, det är så kul säger Maria i en intervju med Mitti Söderort!

Strax innan vi lämnade Fru Marias torg stannade bussen precis utanför och folk som hoppade av gick till Fru Marias café. Förmodligen för att njuta av härliga utbudet av fika och bakverk.